Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Fransa 'eşcinsel evliliği' onayladı

Fransa 'eşcinsel evliliği' onayladı

Fransa 'eşcinsel evliliği' onayladı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2235 Beğen : 0

Hürriyet Gazetesi’nden Arzu Çakır’ın haberine göre Fransa’da altı aydır ülkeyi ikiye bölen ‘Herkese evlilik yasası’, 6 ay süren hararetli tartışmaların ve ülkeyi sarsan sokak eylemlerinin ardından kabul edildi.

Aralık ayında hükümete sunulan tasarı 29 Ocak tarihinde görüşülmeye başlandı. Sosyalist iktidar, sol blok ve bazı merkez sağ milletvekili yasayı desteklerken, sağ muhalefet, aşırı sağ, Katolik Kilisesi ve Katolik özel okulları yasaya savaş açtı. Yasaya karşı çıkanlar, aylar süren sokak gösterilerinde eşcinsel evlilikten çok, ‘Her çocuğa bir anne, bir baba’ sloganıyla, eşcinsel çiftlere evlat edinme hakkına tepki gösterdi. Yapılan son görüşmelerin ardından dün yapılan oylamada ise kabul edildi. Ancak muhalefet, gerekli imzayı bularak, özellikle çocukların geleceği için, ‘evlat edinme hakkının iptali’ talebiyle, aynı akşam yasayı Anayasa Konseyi’ne götürdü.
AB’de Hollanda, Belçika, İspanya, İsveç, Norveç, Portekiz, İzlanda ve Danimarka, dünyada ise Yeni Zelanda, Güney Afrika, Meksika, Arjantin, Kanada ve ABD’nin dokuz eyaletinde eşcinsel evlilik yasallaştı.

Oturumu, bir gün önce barutlu tehdit mektubu alan Meclis Başkanı Claude Bartolone yönetti. Yasa üzerindeki son görüşmelerin tamamlanmasının ardından tribünlerde görüşmeyi izleyen bir grup oylamaya geçilmesini protesto ederek slogan atmaya başladı. Bunun üzerine güvenlik görevlilerini çağıran Bartolone, “Bu aşırıları çıkarın buradan. Demokrasi düşmanlarının bu çatıda yeri yok... Demokrasi aşıkları bu çatıya gelsin. Herkes yerini alsın ve oylamaya geçelim” diyerek ortamı yatıştırdı. Oylamanın hemen ardından UMP’li muhalif vekiller, yasanın hazırlayıcısı Adalet Bakanı Christiane Taubira’nın konuşmasını dinlemeden salonu terk etti.

“EŞCİNSEL GENÇLER, BAŞLARINIZI DİK TUTUN”

Taubira, Fransa’nın demokrasi yolunda tarihi bir adım daha attığını belirterek, “Eşcinsel gençlerimize sesleniyorum. Kaliteleriyle, yetenekleriyle, eksikleriyle, fazlalarıyla onlara toplumun bağrını açıyoruz. Umutsuzluklarınızı süpürün. Başınızı dik tutun. Bu toplumda sizin de herkes gibi hakkınız var” dedi. Taubira’nın sözlerini milletvekilleri ayakta alkışladı.

400 BELEDİYE BAŞKANI KARŞI

Yasanın geçmesine rağmen, bir grup belediye başkanının direnişi de sürüyor. Kendilerine eşcinsel nikah kıyma zorunluluğu getiren yasaya ‘istifa etmek ya da hapis yatmak pahasına’ karşı çıkacaklarını açıklayan 400 belediye başkanı ‘kendi belediyelerinde eşcinsel nikâh kıymayacaklarını’ duyurdu. Belediye başkanları nikâh kıymayı reddetmeleri durumunda 3 yıla kadar hapis ve 45 bin Euro para cezasına çarptırılabilecekler.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler