Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Esad’a karşı 4 Türk taburu!

Esad’a karşı 4 Türk taburu!

Esad’a karşı 4 Türk taburu!
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2226 Beğen : 0

Türkmenler bugüne kadar Esad rejimine karşı Özgür Suriye Ordusu saflarında çarpışıyordu. Türkmenler ilk kez 350’şer kişilik dört tabur kurarak Esad’a karşı savaşa başladı...

Suriye’deki kanlı iç savaş bütün şiddetiyle sürerken, ülkede yaşayan Türkmenler de Esad rejimine karşı ayaklandı. Daha önce Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altında çarpışan Türkmenler’in geçen ay ilk kez kendi birliklerini kurduğu ortaya çıktı. Suriye Türkmenlerinin çatı örgütü Demokratik Türkmen Hareketi’nin Başkanı Abdülkerim Aga, “Esad rejimi ile mücadele için 4 tabur kurduk. Abdülhamit, Fatih, Nurettin Zengi ve Selim Taburları şu anda cephede aktif bir şekilde yer alıyor” dedi.


300 ila 350 kişiden oluşan taburlarda görev yapan kişilerin bir bölümünün eski Suriye ordusu subay ve astsubaylarından oluştuğunu anlatan Abdülkerim Aga, “Geriye kalanlar ise gönüllülerden oluşuyor. Bu birliklerin en büyük sorunu silah ve mühimmat. Çatışmalarda daha çok düşmandan ele geçirdiğimiz silahları kullanıyoruz. Ancak ihtiyaçlarımızı karşılamıyor. Ankara’dan bize destek olmasını istiyoruz” dedi. Aga’nın açıklamalarına göre Türkmen savaşçıların sayısı 1500’e ulaşmış durumda.

Esad Rejiminin Türkmen nüfusun yoğun olarak yaşadığı Halep, Hama ve Türkiye-Suriye sınırındaki yerleşim merkezlerini uzun süredir bombaladığını hatırlatan Aga, “Esad ve askerleri doğrudan Türkmenleri hedef alan saldırılar gerçekleştirince Türkmenler olarak buna karşılık vermeye karar verdik. Daha önce ÖSO saflarında çarpışan Türkmenlerden ayrı birlikler oluşturduk. Yine ÖSO’ya bağlıyız ama önceliğimiz kendi halkımızın güvenliğini sağlamak” dedi.

3.5 milyon Türkmen yaşıyor

22.5 milyon nüfuslu Suriye’nin yüzde 16’sının Türkmenlerden oluştuğunu söyleyen Aga, “Baasçıların uyguladığı asimilasyon politikaları yüzünden yıllardır kimliğini saklayan, devlette veya özel sektörde çalışabilmek için Arapça konuşan ve kimliğini inkar eden 2 milyon kişinin daha olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bizim hesaplarımıza göre Suriye’de yaklaşık 3.5 milyon Türkmen yaşıyor. Esad sonrası dönemde masada yer almak istiyoruz. Bunun yolu da askeri güçten geçiyor” dedi.

Kimyasal silah tehdidi karşısında önlem

Guardian gazetesi, Ankara'da Türk ve Amerikan subaylarıyla istihbarat yetkililerinin katıldığı toplantıda Suriye'nin kimyasal silah tehdidi karşısında atılabilecek adımların ele alındığını aktarıyor.

Gazeteye göre, Amerikalı kaynaklar, Pentagon'un El Kaide ve Hizbullah gibi grupların eline geçme tehlikesinin belirmesi halinde, kimyasal silah stoklarını güvence altına almak ya da imha etmek üzere özel birlikler sevk etme planları yaptığını söylüyor.

Habere göre toplantıda Amerikan heyetine Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Elizabeth Jones başkanlık ederken Türk heyetinde kimler olduğu açıklanmadı. Diplomatlar bu toplantının savaşın sınırları aşması ve Türkiye'yi istikrarsızlaştırmasını önleme amacını taşıdığını söylüyor.

Haberde şöyle deniyor:

“Amerika Birleşik Devletleri, şimdiye kadar Türkiye'nin, rejim karşıtları için Suriye içinde güvenli bölge oluşturulması ya da kuşatma altındaki yerleşim merkezlerine insani yardım koridoru açılması talebine karşı çıktı. Ancak 12 gün önce bu toplantının yapılmasını kabul eden Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, savaşın şiddetlenmesi durumunda bu tür seçenekleri dışlamadığının işaretini verdi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler