Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Devrimden sonra bütün Alevileri öldüreceğiz

Devrimden sonra bütün Alevileri öldüreceğiz

Devrimden sonra bütün Alevileri öldüreceğiz
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2383 Beğen : 0

New York Times gazetesi Ürdün’de Suriyeli mültecilerin yerleştirildiği Zaatari kampından yaptığı haber okuyanların tüylerini ürpertiyor. Muhabirin konuştuğu çocuklar Suriye’de yönetim değiştikten sonra Alevileri öldüreceklerinden bahsediyor.

The New York Times (NYT) gazetesinden David Kirkpatrick, Ürdün’de bulunan Zaatari mülteci kampına girdi. Kampta yaşayan mülteci çocuklarla da görüşen muhabirin çocukların ağzından aktardıkları tüyler ürpertici.

NYT muhabiri bile dehşete düştü
Haberine 11 yaşındaki bir çocuğun “Alevilerden ve Şiilerden nefret ediyorum. Onları, tıpkı bizi öldürdükleri gibi, bıçaklarımızla öldüreceğiz” sözleriyle başlayan Kirkpatrick, karşılaştığı manzara karşısında dehşete düşmüş olacak ki, yazısına şöyle devam ediyor:

“Esad’ı devirmeye çalışan savaşçılar verdikleri savaşı zaman zaman bir demokrasi mücadelesi olarak resmetseler de Zaatari kampındaki Sünni Müslüman çocuklar çok daha çirkin bir mezhepsel intikam öyküsü anlatıyorlar. Onları evlerinden eden yetişkinlerin savaşına ilişkin görüşleri sorulduğunda, birbiri ardına Alevilere yönelik nefretlerini ve intikam özlemlerini dile getirdiler. 10-11 yaşında çocuklar bile hiçbir zaman Suriyeli Alevi çocuklarla oynamayacakları konusunda yemin ediyor, hatta onları öldüreceklerini söylüyorlar.”

“Yetişkinlerin sözlerini tekrarlayan –bazı yetişkinler çocukları buna açıkça teşvik ediyor- çocuklar, Suriye’nin önündeki yol hakkında rahatsız edici ipuçları sunuyor.”

İdeolojiden politikaya uzanan çocuklar…
Çocukların böylesine nefretle yüklü bir dili kendiliklerinden geliştiremeyecekleri aşikar. Zaten muhabirin aktardığı bazı sözler de pek çocuk ifadelerine benzemiyor. Örneğin 12 yaşındaki Ahmet, “Bizi neden bombalıyorlar?” diye soruyor ve “Çünkü biz özgürlüğümüzü istiyoruz” diye devam ediyor. Ahmet ve ailesi, Suriye-Ürdün sınırında bulunan Havran bölgesinden gelmiş Zaatari kampına.

Kirkpatrick, tam bu noktada Ahmet’in babasının devreye girdiğini söylüyor. “Genç bir Alevi asker, Havran’daki en büyük generali bile postalının altına alıp çiğneyebilir. Genç bir Alevi asker en yüksek rütbeli subayı aşağılayabilir” diyor. Belli ki çocukların diline yansıyan nefretin kaynağında büyüklerin akla ve mantığa sığmayacak bu tür hikayeleri yatıyor.

Ahmet tekrar söze karışıyor bu arada: “Aleviler ‘benim önünde diz çök’ diyorlar. Esad’la özgür olamayız, çünkü o bizi öldürüyor.” Belli ki mülteci kamplarında hayli güçlü bir egemen ideoloji var artık. Kana ve ölüme dayanıyor.

Bir başka çocuğun, 13 yaşındaki Heza’nın sözleri de çocukların nasıl bir beyin yıkama sürecine maruz kaldıklarını gösteriyor: “Hiçbir zaman birlikte yaşamayacağız. Bütün Aleviler güvenlik görevlisi. Devrimden sonra bütün Alevileri öldürmek istiyoruz.”

NYT muhabiri yine dehşete düşmüş olacak, “Alevi çocukları olsa bile mi?” diye soruyor. Heza’nın yanıtı değişmiyor: “Öldürürüm. Fark etmez.”

Bir diğer çocuk karışıyor söze. Adı Salim. 12 yaşında. “Sünniler Müslümandır. Şiiler ve Aleviler bizi öldürenler” diyor. Ranya adındaki 13 yaşında bir kız çocuğu ise siyasi analiz yaparak giriyor lafa: “Sünnilerle Aleviler arasında her zaman sorun olacak, çünkü bize bunu yapanlar onlar.” Alevilerden nefret ettiğini söylüyor, ama hepsinden nefret etmiyormuş. Örneğin Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’tan nefret ediyormuş. Bir de Ruslardan ve Çinlilerden…

Ürdünlü STÖ’cü: Canım çocuk işte…
Kampta bulunan Ürdün merkezli “Çocukları Kurtarın” adlı bir sivil toplum örgütünün yöneticisi, Saba el Mobaslat, “Bu tür şeyleri yalnızca çocuklardan değil ebeveynlerinden de duyuyoruz sürekli. Ama bu ne siyasi bir söylem ne de demokrasi talebi…” diyor.

Ürdünlü sivil toplumcu şahıs, dünyanın başka yerlerinde de örneğine sık rastlanan benzerleri gibi konuşuyor. Çocukların diline yerleşen nefreti normalleştiriyor. Hatta onunla da kalmayıp, hak veriyor şu sözleriyle: “Bu yalnızca, bir azınlık, yani Aleviler tarafından yönetilen bir halkın artık canına tak etmiş olmasından ve öfkesinden kaynaklanıyor.”

Eğer yüreğinize su serpecekse “Bütün bir kuşağın nefretle, ötekinin tarafını göremeyerek yetişiyor olması konusunda bir endişe var” da demiş Çocukları Kurtarın örgütünün yöneticisi… Nefrete hak verip, nefreti anlamlandırmaya çalıştıktan sonra…



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler