Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem CHP'nin alınmadığı kampa Rus Fatma girdi

CHP'nin alınmadığı kampa Rus Fatma girdi

CHP'nin alınmadığı kampa Rus Fatma girdi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2574 Beğen : 0

CHP'li vekillerin giremediği Hatay'daki kampa bir Rus gazetecinin girdiği ortaya çıktı.

CHP’li milletvekillerinin alınmamasıyla tartışma yaratan Hatay’daki Suriyeli mültecilerin kaldığı Apaydın Kampı’na Rus bir kadın gazetecinin sahte kimlikle girdiği ortaya çıktı

Vatan gazetesinin özel haberine göre Komsomolska Pravda gazetesi muhabiri Daria Aslamova, geçen temmuzda muhalifler tarafından ‘Fatma’ takma adıyla Türk polisinden gizlenerek kampa alındı...

Ana muhalefet partisi CHP’nin vekilleri dört gün önce, Hatay’da bulunan Suriyeli askerler ve ailelerinin kaldığı Apaydın Kampı’na alınmadı. CHP’li vekiller kampın sorumlusu olan Suriyeli muhalif Abu Hüseyin Hiami tarafından buraya sokulmadı. Başbakanlık Afet ve Acil durum Yönetimi Başkanı Fuat Oktay da kampa girilmesini Suriyeli asker kökenlilerin istemediğini açıklarken, Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu, “Güvenlik unsuru olarak Türkiye’ye sığınanların özel muamele görmesi gayet normal” açıklamasında bulundu. Ancak aynı kampa Temmuz ayı sonunda Rus Komsomolska Pravda gazetesinin muhabiri Daria Aslamova “gizlice” sokuldu. Hem de kampın güvenliğinden sorumlu Türk polisinin ruhu bile duymadan.

Kichenette’te buluştular

Gazetenin “özel muhabiri” sıfatını taşıyan Daria, ilk olarak İstanbul’a geldi. Burak Hassan isimli Suriyeli gazeteciyle Suriyeli muhaliflerin Taksim’deki uğrak mekanı olan Kichenette restoranda buluşarak bira içti. Ardından Hatay’a geçen Rus gazeteciye yine Hassan isimli muhalif gazeteci eşlik eti. Burada kampta görevli olan ancak güvenlik nedeniyle ismi değiştirilen Leyla isimli tercüman da onlara katıldı. Leyla ve Hassan ilk olarak kampına girerek güvenlik durumunu inceledi. Ertesi gün Daria’ya siyah bir elbise ve beyaz başörtü takıldı. Büyük bir güneş gözlüğüyle de yüzü tamamen kapatıldı. Suriye hükümetine ait pasaport kendisine verildi.

‘Senin adın Fatma’

Hassan, “Senin adın Fatma. Unutma... 22 yaşındasın. Sadece ismini söyle, ağaç gibi sessiz olmalısın yoksa hepimizi yakarsın” diye Daria’ya öğütler verdi. Rus gazeteciye ayrıca Ramazan ayında oldukları için kesinlikle bir şey yeyip içmemesi gerektiği anlatıldı. Daria’nın “Ya üzerimi arayıp yakalanırsam” ne olacak endişesine Hassan, “Merak etme kampı koruyan Türk polisi kadınlara karşı çekingendir, hele Ramazan ayında hiç zorluk çıkartmaz” sözleriyle sakinleştirildi. Daria ve Suriyeli arkadaşları, Türk polisi tarafından korunan ve hiç bir gazetecinin alınmadığı Apaydın Kampı’na ertesi gün Hatay’dan yarım saatlik yolculuk sonrasına ulaştı. Kampa girmek için tek sorun Daria’nın fotoğraf makinesi ve ses kayıt cihazıydı. Leyla kamerayı alarak bol pantolonunun içine gizledi. Daria da ses kayıt cihazını vücudunda bir yere gizlemeyi başardı. Kampın girişinde bulunan kontrol noktasından geçişlerini “tıkır tıkır işleyen bir saat gibi” sözleriyle dile getiren Daria, “Kapıdaki görevliler çantamı kontrol etti. Bana Arapça bir şeyler söyledi. Cevap vermedim. Bir daha tekrarladı ama yine cevap vermedim. bu arada Hassan devreye girdi ve birkaç saniye sonra içerideydik. İmkansızı başardık” dizeleriyle anlattı.

Kampta 30’dan fazla general kalıyor

Suriye’de 15 Mart 2011 yılında hükümet karşıtı gösterilerle başlayan muhalif hareketi, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın silahla bastırmaya kalkması, Suriye ordusu içinde huzursuzluğa yol açmıştı. Dera ve Hama’daki muhalif hareket güçlenince Suriye ordusundan kopmalar da başladı. Saf değiştiren askerler, Temmuz 2011’de Türkiye’ye sığınarak, buradan Türk ordusunun himayesinde direnişi kontrol etmeye başladı. Özgür Suriye Ordusu’nun komutanı olan Albay Riyad El Esad ve şimdiye kadar Türkiye’ye sığınan 30’dan fazla general, ailesiyle birlikte Apaydın Kampı’nda kalıyor. Özgür Suriye Ordusu, bu kampta Türk, Amerikan ve İngiliz istihbarat birimlerinden elde ettikleri bilgileri değerlendirerek Suriye topraklarında yapılacak operasyonları bu kampta planlıyor. ABD ve diğer ülkelerden gelen haberleşme araçları da bu kampta bulunuyor. El Esad batılı bir medya kurumuyla yaptığı görüşmeleri bu kamptaki çadırından gerçekleştiriyor. Kampa sadece Suriye ordusundan saf değiştiren askerler alınıyor.

İkinci komutan Albay Malik’le konuştu

Daria’yı kampta Özgür Suriye Ordusu’nun ikinci komutanı olan Albay Malik El-Kürdi karşıladı. Modern, sivil kıyafetlerle Rus gazetecinin kaşısına çıkan El-Kürdi, “Hoşgeldin. Sen kampımıza gelen ilk Rus gazetecisin. Bu çok önemli. Rus halkına sesimizi duyurmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Suriyeli komutan, Başkent Şam’da Esad’ın en yakın 3 hükümet yetkilisinin hayatına mal olan saldırıları kendi imkanlarını ve suriye hükümetinin içinde bulunan muhalifleri kullanarak çok uzun bir planlama sonrasında gerçekleştirdiğini dile getirdi. Silahların çoğunun finansmanını Suriye diasporası tarafından karşıladığına dikkat çeken El-Kürdi, Suriye’ye yönelik çok büyük bir operasyon içinde olduklarını ifade ederek, “Esad’ı Ağustos sonuna kadar devirmeyi umuyoruz” ifadelerini kullandı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler