Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Büyükelçinin şoke eden şarap operasyonu

Büyükelçinin şoke eden şarap operasyonu

Büyükelçinin şoke eden şarap operasyonu
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2490 Beğen : 0

Dışişleri Bakanlığı, Emekli Büyükelçi Daryal Batıbay'ın devlet parasıyla alınan 2 bin şişe pahalı şarabı zimmetine geçirdiği iddiasıyla ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatıldığını açıklandı.

Başbakanlığa gönderilen bir ihbar mektubunda bu şarapların eski Daimi Temsilci Daryal Batıbay tarafından zimmetine geçirildiği ileri sürüldü. İddiaya göre Batıbay, bunun yanı sıra ödenekten de kendisi için özel şaraplar aldırdı. Bu iddia Başbakanlığı harekete geçirdi.

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu'ndan iki uzman Strazburg'a giderek aralarında ikinci katip ve kavasların da bulunduğu görevlileri tam beş gün sorguladı. Sorgulama sırasında daimi temsilcilikteki belgeler, sayım tutanakları ve hesaplar tek tek incelendi. Etik Kurulu uzmanları yaptıkları inceleme sonucunda, Büyükelçi Daryal Batıbay'ın şarapları zimmetine geçirdiği iddiasının güçlü delillere dayandığı görüşünü bildirdi. Başbakanlığın üzerinde durduğu iddialara göre şarapların Türkiye'ye sokulması filmlere taş çıkartacak bir operasyonla gerçekleştirildi.

50 KASA ŞARAP

TÜRKİYE’nin Strasbourg’daki Avrupa Konseyi eski Daimi Temsilcisi Büyükelçi Daryal Batıbay hakkında, 931 şişe kaliteli Fransız şarabını gümrükte ev eşyası olarak beyan ettiği iddiasıyla savcılıkça soruşturma açıldı. 50 kasa şarap içinde, şişesi 1000 TL’nin üzerinde olan şaraplar da bulunuyor. Batıbay’ın eşi Sümbül Batıbay, “Yanlış anlamalara, yorumlara neden olmamak için konuşmak istemiyoruz. Eşim zaten evde değil. Ancak kendisi de konuşmak istemiyor. Anlayışınız için teşekkür ederiz” dedi.

TEK TEK PAKETLENDİ

2 bin şişe şarap tek tek özel bir şekilde paketlendi. Şaraplar, eski eşyalara sarılarak, elçinin eşyalarını taşıyan kamyonun içine gizlendi. Batıbay'ın görevi bıraktığı tarih olan 28 Ağustos 2011'den hemen sonra, Ekim 2011'den itibaren de şaraplar diplomatik eşya statüsünde Türkiye'ye sokuldu. Bu sayede şaraplar herhangi bir kontrole tabi olmaksızın gümrükten geçti.

Eşyaları taşıyan kamyon Türkiye'ye girerken, durumdan rahatsız olan temsilcilikteki idari personelden bir kişi Edirne Emniyeti'ne konuya ilişkin ihbarda bulundu, ancak kamyon sınırı geçmiş olduğundan herhangi bir işlem yapılamadı. Strasbourg'da inceleme yapan uzmanların görüşü üzerine Başbakanlık Etik Kurulu, eski elçinin savunmasının alınmasına karar verdi. Savunma sonrasında elçiye etik uyarı kararı çıkması bekleniyor. Bu arada Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da şarapların gümrük mevzuatına aykırı bir şekilde Türkiye'ye girdiği iddiası nedeniyle incelemeye dahil oldu. Öte yandan yapılan inceleme sonrasında emekli büyükelçi Batıbay'ın kançılarya yani ikametgah servis aracı alınması için gönderilen ödenekle kendi özel kullanımı için spor bir BMW aldığı tespit edildi. Güvenlik kriterine uymayan bahse konu üstü açık BMW'nin, ikametgâh garajında bulunduğu belirtildi.

'İNCELEMEDEN HABERİM YOK'

Emekli Büyükelçi Daryal Batıbay hakkındaki iddialarla ilgili şöyle konuştu:

"Böyle bir iddiadan haberim yok. Çok şaşırdım ilk kez duyuyorum. Konudan haberim yok."

Batıbay "Devletin temsil ağırlama gideri var. İçki de yiyecek de alınıyor. Tüketilenler de kayıttan düşüyor. Ben ayrılırken devrettim. Sayarak devrettim. O da teslim aldı, teslim tutanağı da var. Aradaki fark da tüketilmiş olandır" şeklinde konuştu. Batıbay tüketilen miktarı hatırlamadığını söylerken makam aracı servis aracı ödeneğinden alınan üstü açık spor BMW'ye ilişkin ise "BMW'yi ben almadım, devlet aldı" yanıtını verdi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler