Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Binlerce kişi barış istedi

Binlerce kişi barış istedi

Binlerce kişi barış istedi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2383 Beğen : 0

Halkın Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde düzenlenen Barış Mitingi için saat 12.00’dan itibaren sendikalar, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, siyasi partiler Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde toplanmaya başladı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, İHD’nin de aralarında bulunduğu gruplar Tepe Nautilus AVM önünden “Suriye’de emperyalist müdahaleye hayır” ana parkatının arkasında, BDP, HDK, ESP, EMEP’in aralarında bulunduğu gruplar da Haydarpaşa Numune Hastanesi önünden “Savaş değil barış, ölüm değil yaşam” ana parkatının arkasında 13.30 sıralarında yürüyüşe geçtiler. Kadıköy İskele Meydanı’na grupların giriş yapmasının ardından miting savaşın öldürdüğü gençler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Mitingde konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, barışın anayasa, kanun değil vicdan, yürek ve ahlak işi olduğunu söyledi. “Barış barış demekle barış olmuyor” diyen Demirtaş, “Bir toplum barış içinde yaşamak istiyorsa herkes özgürlük, adalet, eşitlik içinde yaşamalı” dedi.

İnşallah sen halkısındır

Şemdinli’de 45 gündür kesintisiz bir savaş sürdüğüne belirten Demirtaş, “Hükümet bu duyulmasın istiyor. Antalyadakiler, Kadıköydekiler bunu duymayınca savaş yaşanmış olmuyor sanki. Bana yalancı diyen başbakana sesleniyorum: İnşallah sen haklısındır, inşallah savaş yoktur. Sen haklıysan anaların gözyaşı dinmiş demektir. Ben haklıysam bütün ölümlerin vebali Recep Tayyip Erdoğan’ın omuzlarındadır” dedi.

Suriye’den gelen askerlerin Hatay’daki kamplarda kalmasına tepki gösteren Demirtaş, “Başbakan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu kafa kafaya verip Türkiye’yi savaşa sokuyorlar. Parlamentonun bundan haberi yok. Gaziantep’te Şam’daki katliamlar bunu gösteriyor” diye konuştu.

Başbakan’ın 2 yıl önce Suriye’de iç savaş başlamadan hemen önce bir mitingde yaptığı konuşmayı dinlettikten sonra Demirtaş, “Bu konuşmayı yapan başbakan, Esad’a karşı herkesten daha hızlı savaşa koşuyor. Toplum hafızalı olmalı, neyle karşı karşıya olduğunu bilmeli” değerlendirmesi yaptı.

Biz PKK’ye teşekkür ettik mi?

Uludere katliamından sonra Başbakan’ın canlı yayında Genelkurmay Başkanı’na teşekkür ettiğini anımsatan Demirtaş, şöyle konuştu:
“İnsani refleks olarak PKK’li gerillalarla kucaklaşan BDP’lileri terörist ilan ediyor. Biz hangi PKK eyleminden sonra PKK’ye teşekkür ettik? Her iki tarafa da ellerinizi tetikten çekin, savaş dursun, anaların gözyaşları arasında fark yoktur dedik. Sen canlı yayında Genelkurmay Başkanı’na teşekkür ettin. Şimdi kim ölümlerden zevk alıyor, kim ölümlerden besleniyor?”

KPSS ile mi aldın?

Başbakan’ın BDP’li millekvekillerinin meclise giremeyeceği yönündeki açıklamalarını da eleştiren Demirtaş, “KPSS ile oraya girmişiz gibi bize atarım tutarım diye tehdit edemezsin. Sen bizim patronumuz musun? Biz senin memurun değiliz, meclis de senin şirketin değil. Sen kendini ne sanıyorsun? Sen en iyisi titre ve kendine gel” dedi.

Demirtaş, dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ilgili de “Kaldırmayan namerttir. Hodri meydan, yiyorsa 550 milletvekilinin hepsinin dokunulmazlığını kaldırın. Bizim dokunulmazlığımız valisi, polisi tarafından sürekli ihlal ediliyor zaten. Bizim diğer milletvekilleri gibi etrafımızda 60-70 koruma yok. Bizi halk koruyor” yorumunu yaptı.

Demirtaş konuşmasını Suriye’deki Kürtlerin mücadelesini selamlayarak bitirdi.

Alevilerin silahlı örgütü mü var?

Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de bu toprakların verdiği binlerce kayıpla barışı hakettiğini ancak önündeki en büyük engelin hükümetin yalanları olduğunu vurguladı. Önder “Diyorlar ki ‘tam barış getirecektik Kürtler silahlı mücadeleye başladılar.’ Sormak lazım Alevi açılımını Kürt açılımından önce başlatmadın mı? Alevilerin silahlı örgütü mü vardı, bir kimseye bir fiske vurmuşlukları mı var? Ne oldu da şimdi Aleviliği küfür yerine kullanıyorsunuz” dedi.

Mitinge milletvekilleri Hasip Kaplan, Sebahat Tuncel, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, Eşber Yağmurdereli, Hilmi Yarayıcı, Ahmet Nesin, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, TKP 1920 İstanbul İl Örgütü Başkanı Yusuf Türkoğlu, ÖDP ve BDP’nin il ve ilçe yöneticileri katıldı. Miting Agire Jiyan, Emeğe Ezgi ve Bandista’nın verdiği konser ile sona erdi.

Atatürk heykeline saygısız saldırı

Miting sırasında bazı gençler meydanda kurulan kürsünün ses sistemine tırmanıp bayrak açtı. Etrafı bariyerlerle çevrilen Atatürk heykeline tırmanan yüzünü kapatan bir eylemci saygısız hareketlerde bulundu. Eylemci, mitingdeki görevliler tarafından heykelden indirildi. Miting boyunca sık sık Abdullah Öcalan ve PKK lehine sloganlar atılması nedeniyle tertip komitesi uyarılarda bulundu.

Polis miting nedeniyle geniş güvenlik önlemleri aldı. Polis helikopteri alan üzerinde uçuş yaparak bölgeyi denetledi. Mitinge gelenler yürüyüş noktalarına girişte ve meydana girişte iki kez aramadan geçirildi. Aramalar sırasında kısa süreli gerginlikler yaşandı. Güvenlik önlemleri kapmasında meydandaki otobüs duraklarının camlarının söküldüğü görüldü.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler