Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Başörtülü vekile tepkiye devam

Başörtülü vekile tepkiye devam

Başörtülü vekile tepkiye devam
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2253 Beğen : 0

Brüksel bölge parlamentosunun Türk asıllı üyesi Mahinur Özdemir, başörtülü olduğu için liberal mevkidaşının ırkçı saldırısına hedef oldu.

Milletvekili seçildiği 2009 yılında Özdemir'in başörtülü olarak yemin etmesini engellemek için sunduğu yasa teklifine destek bulamayan Valon Liberal milletvekili Denis Ducarme, bu kez katıldığı bir radyo programında ırkçı sözler sarf etti.

Özdemir'i hedef gösteren Ducarme, devletin tarafsızlığı için mücadele etiğini savunarak, ''Mecliste farklı camialardan çok sayıda milletvekili var. Merkez Hümanist Parti milletvekili (Özdemir) örneğinde görüldüğü gibi bunlar köktencilik, radikalizm ve toplumculuk kartını oynuyor'' dedi.

Ducarme, ''İslam'ın sancağı'' olarak nitelendirdiği başörtüsünün mecliste yasaklanması gerektiğini savundu.

Ducarme, Brüksel parlamentosunda Valon Sosyalistlerin önemli bir kısmı dahil olmak üzere birçok milletvekilinin kendisi gibi düşündüğünü ve bunu ifade etmekten çekindiğini ileri sürdü.

Valon Liberallerin eski lideri ve federal hükümetteki en üst düzey temsilcisi olan Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders de ''Eğer meclisteki başörtüsüne hoşgörü göstereceksek (bir gün) hükümetteki başörtüsüne de hoşgörü gösterecek miyiz?'' diyerek Ducarme gibi düşündüğünü ortaya koydu.

Mahinur Özdemir, Twitter üzerinden ''Liberal milletvekilinin sözleri beni şoke etti ve öfkelendirdi. Karalamaya karşı yargı yoluna başvurma hakkımı saklı tutuyorum. Parlamentoda yaptığım çalışmalar ve hazırladığım onlarca dosya, hakkımdaki haksız suçlamalara en iyi cevaptır'' açıklaması yaptı.

Valon Sosyalistlerin birçok etkili ismi de yaptıkları açıklamalarda, Ducarme tarafından ortaya atılan ''başörtüsü konusunda düşüncelerini yüksek sesle dile getirmekten çekindikleri'' iddiasını yalanladı.

Sosyalist milletvekili Jamal Ikazban, ''Hakaret her zaman zayıfın silahıdır. Eğer Ducarme (Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas) Sarkozy ve UMP'yi örnek alıyorsa yüzünü saklamasın. Valon Liberaller aşırı sağın ardından gidebilir'' dedi.

Laiklik yerine tarafsızlık ilkesini benimseyen Belçika anayasası ve kanunlarında başörtüsünü yasaklayan hiçbir hüküm bulunmazken mahkemeler, kamu görevlilerinin dini semboller taşımaması gerektiği yönünde kararlar veriyor.

Brüksel parlamentosunda çoğunluğu oluşturan Valon Sosyalistler, Merkez Hümanist Parti (Valon Hristiyan Demokratlar) ve Valon Yeşiller'den bugüne dek yapılan açıklamalarda, başörtülü milletvekilliğinin önünde engel bulunmadığı, ama başörtülü bakanlığa izin vermeyecekleri tezi işleniyor.

Brussels Studies tarafından yapılan bir araştırmaya göre Brüksel parlamentosundaki 89 milletvekilinden beşte biri Müslüman. Parlamentoda Valon Sosyalistler 11 Müslüman milletvekiliyle başı çekerken, Valon Hristiyan Demokratların 3, Valon Yeşillerin 2, Valon ve Flaman Liberallerin 1'er Müslüman milletvekili bulunuyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler