Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Ayasofya yetmez İstanbul’u da al!

Ayasofya yetmez İstanbul’u da al!

Ayasofya yetmez İstanbul’u da al!
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2312 Beğen : 0

Ekonomik darboğazdaki Yunanistan’da IMF ve AB ile yapılan kemer sıkma anlaşmasının ardından ilk genel seçimler bu pazar yapılacak. Yunan seçmenin, 2009’da toplam yüzde 78 oy verdikleri ülkenin iki büyük partisi PASOK ve Yeni Demokrasi’yi Yunanistan’ı batırdıkları gerekçesiyle bu seçimlerde ağır şekilde cezalandırması bekleniyor. Ülkeyi 40 yıldır dönüşümlü olarak yöneten bu partilerin alacağı toplam oyun yüzde 40’ı bulması bekleniyor. Seçimlerde en büyük yükselişi gösteren ise aşırı sağcılar. Kendilerine ‘Altın Şafak’ adını veren ve parti amblemi gamalı haç olan siyasi partinin, yüzde 6 oy alarak yüzde 3’lük seçim barajını aşarak meclise girmesi bekleniyor. Bu da gamalı haç bayrağının Yunan parlamentosu’nun girişinde dalgalanması anlamına gelecek. Bu partiye bağlı milletvekilleri de vekillik yeminlerini Nazi selamı vererek edecekler.

Yüzde 25 oy alacak

Aşırı sağın bu yükselişi karşısında Altın Şafak’tan oy çalmak isteyen sağcı Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras ise hazırladığı seçim videosuyla ülkede alay konusu oldu. Sandıktan yüzde 25.5 oyla birinci parti olarak çıkması beklenen Yeni Demokrasi’nin seçim videosunda İstanbul’daki Ayasofya Camii’nin minaresiz ve üzerinde haç olan bir görüntüsü de kullanıldı. Fonda bu görüntü ekrana gelirken videoda “Dostum, bizim bu ülkeyi nasıl taşlarla, kanla, ateşle inşa ettiğimizi, hayal kurduğumuzu ve şarkı söylediğimizi hiçbir zaman hissetmemiş olanlar bırakın bizim hayalperest olduğumuzu söylesinler” ifadeleri kullanıldı.

Megalo İdea söylemi

Yunan medyası ise bu görüntüyü “Ayasofya, bugüne kadar milliyetçiliğin ve soydaşları kurtarma anlayışının sürdürülmesi amacıyla aşırı sağ partiler tarafından iletişim amaçlı olarak kullanıldı. ND’nin bu siyasi yanlışı Antonis Samaras’ın Megalo İdeacılığını ve soydaşlarını bağımsızlığa kavuşturma arzusunu kanıtlıyor” diye yorumladı. En alaycı yorumu ise dün Kathimerini gazetesi yaptı: Samaras’ın asıl hedefinin Konstantinopolis’i (İstanbul) özgürleştirmek olduğu anlaşıldı. Ama pratik bazı sorunlar var. Orada yaşayan 17 milyon Türk ne olacak? Hadi gidin desek şehri terk etmezler. Tek çare onları denize dökmek. Ama o zaman deniz kan gölüne dönecek ve Ege’yi köpekbalıkları saracak. Bu da turizm gelirlerimizi düşürür yeni bir ekonomik krize saplanırız!

18 Türk aday yarışacak

Seçimlerde, 2009’da olduğu gibi parlamentoya 2 milletvekili göndermesi beklenen Batı Trakya’da Türk azınlığından İskeçe ve Gümülcine’den ikisi kadın 18 Türk aday katılıyor. Ülkenin en büyük iki partisi olan Yeni Demokrasi Partisi (ND) ile PASOK’un Rodop ve İskeçe şehirlerindeki 5 kişilik seçim listelerinde ikişer, diğer partilerde ise birer Türk aday bulunuyor. Türk nüfusun azaldığı Meriç (Evros) bölgesinde ise Türk milletvekili adayı bulunmuyor. Çeşitli partilerin aday listelerinde yer alan Türk adaylar, 38 yıldan beri ülkeyi yöneten en büyük iki siyasi parti olan PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi’nin (ND) seçmen desteğinde büyük gerilemelerin yaşandığı belirsiz bir siyasi ortamda seçilme mücadelesi veriyor. Adaylar arasında Rodop PASOK milletvekili adayı Ahmet Hacıosman, Dora

Bakoyanni’nin başkanı olduğu Demokratik İttifak (DİSİ) partisinin milletvekili adayı avukat İlhan Ahmet, İskeçe PASOK milletvekili adayı doktor Burhan Baran, Sol İttifak SYRIZA partisi adayı Hüseyin Zeybek ve DİSİ partisi adayı Dr. Türkeş Hacımemiş bulunuyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler