Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Avrupa Parlamentosu'nda Alevi-Bektaşi Dostluk Grubu kuruldu

Avrupa Parlamentosu'nda Alevi-Bektaşi Dostluk Grubu kuruldu

Avrupa Parlamentosu'nda Alevi-Bektaşi Dostluk Grubu kuruldu
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 1648 Beğen : 0

Yıllar süren çalışmaların ardından İngiliz Avrupa milletvekili Seb Dance'in de aralarında bulunduğu birçok vekilin desteği ile Avrupa Parlamentosu'nda Alevi-Bektaşi Dostluk Grubu kuruldu. Aleviler artık Avrupa Parlamentosu'nda çeşitli konuların ele alındığı çalışma gruplarına katılabilecek ve görüşlerini bildirebilecek. Dostluk grubunun açılışı Avrupa Parlamentosu'nda 3 gün süren fotoğraf sergisi, sempozyum ve konuşmalar ile yapıldı. Avrupa Birliği genelinde 300'e yakın Alevi Kültür Merkezi bulunuyor. Avrupa'da 1 buçuk milyon Alevi olduğu tahmin ediliyor.

Euronews'e konuşan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Mat "Avrupa Birliği ile diyalog kurmak istiyoruz. Görüşlerimizi, düşüncelerimizi sadece ülke parlamentolarına değil aynı zamanda bütün ülkeleri temsil eden Avrupa Birliği'ne de anlatmak istiyoruz. Hem Alevileri tanıtmak hem Alevilerin siyasal, sosyal, kültürel, finansal anlamdaki sorunlarını ve taleplerini dile getirmek istiyoruz ayrıca geldiğimiz ülkede yaşanan gelişmeler hakkında Avrupa Birliği'ni bilgilendirmek istiyoruz. Avrupa Parlamentosu'nda açtığımız fotoğraf sergisi Alevilerin dünden bugüne örgütlenmeleri ile birlikte elde ettikleri kazanımları ve başarıları gösteriyor." dedi.

"AİHM'nin Aleviler ile ilgili önemli kararları var ancak Türkiye uygulamıyor"

İnanç grubu olduklarını belirten Hüseyin Mat "Biz Avrupa'da örgütleniyoruz ancak 20-25 milyon Alevinin yaşadığı Türkiye'de de sorunlarımız var. Bir inanç grubuyuz. Aleviler inanç açısından hala tanınmış değil. İbadet yerleri kabul görmüyor. Zorunlu din dersleri ile Alevi çocukları asimile ediliyor. Bunun ile birlikte birçok katliam yaşandı. Dersim'den tutun, Maraş, Çorum, Sivas, Gazi, acı dolu bir tarihimiz var. Biz Bunların da Avrupalılar tarafından bilinmesini istiyoruz. Alevi toplumu Türkiye demokrasisinin önemli bir unsuru. AB'nin Alevi toplumuna sahip çıkmasını istiyoruz. Türkiye'deki haksızlıkların giderilmesini istiyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorunlu din derslerinin kaldırılması ile ilgili karar almasına rağmen Türkiye bunu yerine getirmiyor." şeklinde konuştu.

"Devlet bütün kimliklere eşit mesafede durmalı"

Türkiye'nin mutlaka demokratikleşeceğini belirten Hüseyin Mat "Bizler hak, hukuk, çoğulculuk, özgürlükçü politikalar doğrultusunda hareket ediyoruz. Bizler tarihimizin hiç bir döneminde zalimlerin karşısında, mazlumların yanında yer almamazlık yapmadık. Kim haksızlığa uğradıysa her zaman onların yanında olduk. Herkes özgürce ve birarada yaşasın. Devlet kime nasıl inanacağını, hangi ibadet haneye gideceğini söylememeli. Devlet bütün kimliklere eşit mesafede durmalı. Böyle bir Türkiye istiyoruz. İçimizdeki umut çocuğunu öldürmedik. Türkiye mutlaka demokratikleşecek. Laik parlamenter sisteme tekrar dönecek. Biz özgür ve demokratik bir ülke istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Aleviler katliamların ardından Avrupa'ya göç etti"

Britanya Alevi Federasyonu (BAF) Başkanı İsrafil Erbil "1978 Maraş katliamı, 1980 Çorum katliamı, 12 Eylül, 1993 Sivas katliamının ardından Alevilere yapılan her türlü baskı sonucu birçok kişi Avrupa'nın dört bir tarafına ve özellikle Almanya'ya göç etti." israfil Erbil sözlerine şöyle devam etti: " Benim ailem 1986'dan itibaren İngiltere'ye göç etti. 12 eylulun baskısını hayatlarının her alanında hıssettıklerı ıcın yurtdısına cıkmak veya alternatıf yasam alanları olusturmak arayısına gırdı. Bu baglamda ıngıltere bizim için onemlı bır ulke konumunda." şeklinde konuştu.

"Maraş'ı anmaya izin vermiyorlar"

Alevilerin hedef tahtasında bulunduğunu ifade eden İsrafil Erbil "Maraş katliamında 105 insan öldüğü söyleniyor. Fakat cok daha fazla insanın katledildiğini hatta birçoğunun halen mezarının olmadığını biliyoruz. Yaklaşık 10 yıldır Maraş'ı anmak için gidiyoruz, 10 yıldır Maraş'ı anmaya izin verilmiyorlar. O bölgede Alevilerin elindeki bütün imkanlara el konuldu. Alevilerin dükkanları, işyerleri yağmalandı. Evlerine el konuldu. Köylerde o korku hissedildiği için insanlar yaşayamadı. Kaçmak zorunda kaldı. Zaten hemen daha sonra 12 Eylül Aleviler'e işkenceler ve tutuklamalar ile geldi. 12 Eylül Çorum, Maraş katliamı, Ekonomik, akademik, siyasi olarak Alevilerin üzerinden silindir gibi geçti. Politik olarak kendilerini ifade edecek bir özgürlükleri yoktu, ya büyükşehirlere ya da yurtdışına kaçtılar. Özellikle o bölgeyi Alevisizleştirdiler. Ingiltere'de 1şu anda 300 binin üzerinde Alevi var. İngiltere'nin 18 şehrinde faaliyetler yapıyoruz." dedi.

AP Sosyalist ve Demokratlar Grubu'ndan İngiliz Avrupa milletvekili Seb Dance birçok kişinin hala Alevi toplumunu yeterince tanımadığını, insan haklarını korumak amacı ile bu grubun kurulmasının oldukça önemli olduğunu söyledi. Seb Dance Alevi-Bektaşı Dostluk Grubu'nun açılış etkinliğine ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu ifade etti.

euronews



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler