Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Astılar, ipi müzeye koydular!

Astılar, ipi müzeye koydular!

Astılar, ipi müzeye koydular!
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2273 Beğen : 0

Halepçe katliamının 24'üncü yıldönümünde, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nde anma törenleri düzenlendi. Törenlere katliam emrini veren Kimyasal Ali'nin asıldığı ipin, Halepçe'ye getirilmesi ve anıt müzesine konulması damgasını vurdu.

16 Mart 1988'de Halepçe'de 5 bin insanın ölmesine, 7 bin insanın yaralanmasına neden olan katliamın 24'üncü yılında, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nde hayat beş dakika durdu.

Katliamın emrini veren Saddam Hüseyin'in kuzeni, "Kimyasal Ali" lakaplı, Ali Hasan El Mecid'i idam ederken kullanılan urgan, Halepçe'ye getirilerek kentteki Anıt Müze'ye konuldu.

Urganın ibret olması için sergilendiğini söyleyen, Bölgesel yönetimin Şehit ve Enfal Bakanı Aram Ahmet, "Bir Kürt olarak bu olaya çok sevindim çünkü bu ipin burada sergilenmesi bizlere karşı yapılan zulmün cezasının verildiği anlamına geliyor. Bir daha kimse böyle bir insanlık dışı katliamları işlemesin diye, buna kalkışanların sonucunun bu ip olacağını göstermek için müzeye koyduk" dedi.

HALEPÇE'DE NE OLMUŞTU?

İran ile Irak arasında süregiden savaş sırasında, şimdiki Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye bağlı peşmergeler, İran ordusunun desteği ile kente girerek isyan başlattı.

İran ve Irak ordularının savaşının ortasında kalan kent, günlerce top atışıyla vuruldu. Irak ordusunun kentte üstünlük kuramamasının ardından "Kimyasal Ali"nin emriyle, kimyasal silahlar taşıyan uçaklar Halepçe'yi vurdu. Kente yapılan zehirli gaz saldırısında 5 bine yakın insan yaşamını yitirirken, 7 bin ila 10 bin arasında insanın yaralandığı tahmin ediliyor.

Irak Yüksek Mahkemesi, 1 Mart 2010'da Halepçe katliamını "soykırım" olarak nitelendirdi.

Kimyasal Ali, Halepçe ve başka bazı katliamlardakı ortaklığı nedeniyle, 24 Nisan 2007'de idam cezasına çarptırıldı. Bu ceza temyiz sürecinin ardından 25 Ocak 2010 yılında infaz edildi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler