Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem 2B arazisi alacak vatandaşın işi zor!

2B arazisi alacak vatandaşın işi zor!

2B arazisi alacak vatandaşın işi zor!
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2398 Beğen : 0

Kamuoyunda '2B Yasası olarak bilinen “Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun”un Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından gözler 2B arazisi alma hakkı bulunan fakat bu arazileri rayiç bedelleri üzerinden satın alacak gücü bulunmayan vatandaşlara çevrildi. Rayiç bedellerin yüksek belirlenmesi ihtimali ise vatandaşları sıkıntıya sokacak gibi görünüyor.

Milliyet gazetesinden Yavuz Karaman'ın haberin göre, satışların piyasa rayiçleri üzerinden yapmayı planlayan Milli Emlak’ın uzun bir süredir gizli elemanları aracılığıyla 2B arazilerinin bulunduğu bölgelerde vatandaşlara sorarak rayiç bedelleri öğrendiği ve satışta bu bedellerin istendiği konuşuluyor. Fakat arazisinin daha değerli olması için rayiçleri yüksek gösteren vatandaşların ise bu yüksek bedeller karşısında sıkıntıya düştüğü ifade ediliyor.

‘TOKİ hak sahibine ev versin’

İstanbul’da Beykoz, Göktürk ve Çekmeköy gibi lokasyonlarda bulunan 2B hak sahiplerinin fiyatları milyon dolarları bulan 2B arazilerini satın alacak güçleri olmaması da ciddi bir sıkıntı yaratıyor. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz da 2B arazilerinde rayiç bedellerin çok çok üstünde çıktığını belirterek, “2B’lerde yeni güncellemeyle hak sahibi olan ama bu arazileri satın almaya gücü olmayanlara devlet bir hak vermeliydi.
Mesela burada yapılacak inşaattan TOKİ, 2B sahiplerine pay verilebilirdi. Bu sayede hem suiistimallerin önüne geçilirdi hem de vatandaşlar mağdur olmazdı” dedi.

Bazı bölgelerde 2B rayiçlerinin milyon dolarlara çıktığını ifade eden Kiraz, “Vatandaşlar bu parayı ödeyemez. Burada inşaat firmaları vatandaşların yerine bu parayı ödeyip proje yapmak isteyebilir. Bu da farklı sıkıntıları gündeme getirebilir” diye konuştu.

Fiyata itiraz edilemeyecek

2B üzerine çalışmalar yapan Avukat Ali Rıza İlgezdi de, komisyonların belirlediği rayiç bedellere itiraz edilemeyeceğini belirterek, “Parsel parsel rayiçler belirlenecek ve fiyat ne yazılırsa o olacak. Rayici belirlemenin de bir kuralı yok” dedi. Vatandaşların çoğunun 2B arazilerini satın almaya gücünün olmadığını ifade eden İlgezdi, “Çünkü çoğu işgalci. Bazıları boğaza nazır bir yerde oturuyor ama 40 yıl beklese orayı rayicin üzerinden satın alamaz. Çekmeköy, Şile, Sarıyer, Göktürk çok değerli yerler. Vatandaşın buralara gücü yetmez” diye konuştu.

İlgezdi, bu durumda fırsatçıların vatandaşlardan bu arazileri toplayabileceğini belirterek, “Vatandaşın bu arazileri satmaktan başka çaresi kalmıyor. Simsarlar da dolaşıp arazileri topluyor” dedi. İlgezdi, yasanın çok yeni olduğunu belirterek, “Henüz hiçbir şey netleşmedi. Yasaya dava açılacak mı bilemiyoruz ama burada mağduriyet olacağı bir gerçek” görüşünü dile getirdi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler