Genel Dini Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Genel Dini Haberler Sabii'ler Irak Yönetiminin kendilerine tutumundan rahatsız

Sabii'ler Irak Yönetiminin kendilerine tutumundan rahatsız

Sabii'ler Irak Yönetiminin kendilerine tutumundan rahatsız
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Genel Dini Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2245 Beğen : 0

Basra'nın Sabaean Mandaean (Sabii) topluluğunun lideri olan Mazen Nayef , Al-Sumaria Haber'e verdiği demeçte, Irak makamlarının, geçtiğimiz günlerde topluluğun topraklara yasal olarak sahip olmasına rağmen, toplumun ibadet yeri kurma isteğini reddettiğini söyledi. Mandaeans, bunun toplumun ve kültürünün daha fazla marjinalleştirilmesine yol açacağından korkuyor.

Irak'taki Sabiilere karşı yapılan kampanyanın bir parçası olarak , topluluğun sihir ve sihir kullanımıyla ilgili video ve söylentilerin yangın gibi yayıldı. Sonuç olarak, Irak'taki Sabaean Manda cemaatinin lideri Şeyh Satar Jabar Helou , 16 Ağustosta topluluğunun büyücüyle hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.

Mandaeizm (Sabiilik), insanlık tarafından bilinen en eski birleşik dindir . Mezopotamya, özellikle Ur kenti ve Mezopotamya bataklarının yakınında bulunan kıyı bölgelerinden kaynaklanmıştır. Mandaean Dernekler Birliğine göre Mandae inanç sistemi, tek tanrılıdır ve Adem "direkt olarak Tanrı'dan dinsel talimat alan ilk Mandae" dir.

2003 yılında ABD tarafından istila edilmeden önce, Irak'ın Manda cemaatinin 70.000 kişi olduğu tahmin ediliyor, ancak birçok kişi kaçırılan adam kaçırma ve yerindenlik nedeniyle göç ediyor. Bugünün Irak'taki nüfusu yaklaşık 10.000 iken birçoğu İran'da yaşıyor.

Nisan 2017'de Shalamjah sınır geçiş noktasındaki Irak gümrük yetkilileri , grubun emir ve öğreti kaynağı olan Mandae dini bir metin olan "Büyük Kitap, Ginza Rba " nın kopyalarını girmeyi engelledi .

Diwaniya'dan bir Sabaean Mandaean, "Topluluğun üyeleri, ritüellerini halka açık yapamazlar" dedi ve "Gizli olarak yapmak zorunda kalıyorlar" dedi. Aynı zamanda, yanlış anlama yapmamak için Müslüman ritüellerine girmek zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar. "Sadece sınırlı sayıda Mandaean, kendi cemaatlerinin sürmekte olan göçleri ışığında Diwaniya'da kalmaktadır.

Yazar Nazar Yasser al-Haider, ABD'de ikamet eden bir Sabaean Mandaean'ın "Bazı partilerin ve dini grupların, Irak'ı saf İslam devletine dönüştürmek için azınlıkları yerlerinden etme gündemi var " dedi.

Topluluk aleyhinde yapılan bu tür eylemler "Mandaeanların inançlarına dayalı marjinalize ve zulüm yapmalarını, sanki Irak'taki ikinci sınıf vatandaşlarmış gibi davrandıklarını" belirtiyor Haider. "Bu eylemler, inanç özgürlüğünü garanti altına alan, dinsel azınlıkları koruyan ve onların dini pratik yapmalarını sağlayan Irak Anayasasının ihlalidir ."

Irak'ın azalan Sabii nüfusuyla ilgili olarak Haider, aşırılık yanlısı çevrenin kültürel ve ideolojik açıdan azınlıkları göç ettirmeye zorladığını ve azınlıkların yerindenlik çıkması politikalarını benimseyen mülklerini ele geçiren silahlı gruplar olduğunu söyledi.

Kanada'ya göç eden bir Mangan ve akademisyen olan Riyad Bankani, Al-Monitor'e telefonla "Mandaeanların karşılaştığı en önemli sorun bazı aşırılıkçıların kullandığı güvenlik kaosudur. [Aşırı ekipler], Sabaeanları inançlarını ve yalnızca bir arada yaşama vaaz eden ve insanoğlunu onu kucaklamaya zorlamaktan vazgeçmeyen, barışçıl dinlerini terk etmeleri için tehdit ediyor. "

Mandenler gayretle desteklemezler. Ayrıca dönüşümlere izin vermiyorlar ve Mandaeanların dinlerinin dışında evlenmelerini yasaklıyorlar. Bu faktörler, Mandaeans'taki düşüşe daha da katkıda bulunmuştur.

Bankani, Irak'ın siyasi sisteminin istikrarsızlığı, birinin özgürce ibadet hakkını koruyan 58 sayılı kanun da dahil olmak üzere, azınlıkları koruyan yasaların uygulanmasını "zorlaştırdı" dedi.

Parlamento , dinsel azınlıklara hizmet sunmak için 2003 yılında Hıristiyan, Ezdian ve Sabaean Manda Dinleri Teşkilatının Kuruluşlarını kurdu.

Sabaean Mandaeans'lar parlamentoda bir milletvekiliyle temsil ediliyor ve Bağdat Vilayet Meclisinde bir sandalye var.

Mundean parlamentosu üyesi Harith el-Harthy 4 Ağustosta "Mandaeanlar, Irak'tan ayrılmak için bazı rakamlar tarafından taciz edildi ve baskı altında bulundu" dedi.

Azınlık haklarını koruma alanında uzmanlaşmış Iraklı gazeteci Alaha el-Hamidi Al-Monitor'e verdiği demeçte, "Sadece onlarca Mandaean Irak'taki illerde kalıyor. ... Dini azınlık üyelerinin, özellikle Sabaeanların karşılaştıkları günlük ikilemlerden biri, Irak'taki din ve inanca dayalı ayrımcılık yapan Ulusal Kimlik Kartı Kanunu'dur . "

Hamidi'ye göre Ulusal Kimlik Kartı Kanunu'nun 26. Maddesi "bir ebeveynin dini özgürlük için tehdit oluşturan İslam'a dönüşmesi durumunda [gençlik] azınlıkların İslamileştirilmesini teşvik ediyor" dedi. "Tüm Irak'ta bir okul değil" genç nesil Mandaean'a ithaf edilmiştir. "

Mandaeans sadece onlarca kalır Babil ili, altın ticaretinde çalışan Selim Khamisi, 70, bir Sebe, güvenlik istikrarsızlık korkusu ve Irak'taki artan mezhep çatışmaları bize dini ritüelleri pratik yapmıştır”Al-Monitor anlattı , namaz, oruç ve vaftiz gibi nispeten yalıtılmış yerlerde ve görme imkânsız. "

Khamisi, toplumun Mandaean mezarlığı kurmak için arazi edinme taleplerinin yerel makamlar tarafından "tamamen görmezden geldiğini" söyledi.

Mandaeans, dünya genelinde 20'den fazla ülkeye yerleşti ve tahmini küresel 150.000 nüfusa sahip.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler