Genel Dini Haberler

Çin'de Ay Bayramı Kutlandı

Çin'de Ay Bayramı Kutlandı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Genel Dini Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3961 Beğen : 0

Çinlilerin en büyük geleneksel bayramlarından Güz Ortası Bayramı, bir diğer deyişle Ay Bayramı. Bayram, Çin genelinde çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Çin'de halen kullanılmakta olan geleneksel Ay Takvimi'ne göre, 8. ayın 15. gününde Ay Bayramı kutlanır.

Bayramda yenilen Ayçöreği ise bir ay önceden satılmaya başlanır. Bayramda Ay'a tapmak için tatlı ve meyvelerden oluşan özel yiyecekler hazırlanır. Genellikle masada ayçöreği, karpuz, elma, erik ve üzüm gibi yiyecekler bulunur.

Ayçöreği ve karpuz mutlaka olması gereken iki çeşit yiyecektir. İnsanlar ay ışığında ayakta durur, kırmızı bir mum yakar, sırayla Ay'a saygısını sunar. Sonunda aile bütünlüğünü temsil eden ayçöreği paylaşılır.

Bir ailede kaç kişi varsa, ayçöreği o kadar parçaya bölünür.

Tang Hanedanı zamanında Ay Bayramı'nda herkes Ay'a bakar, kutlama yapar, şiir yazardı. Song Hanedanı'nda yaşlı veya küçük, zengin veya fakir tüm insanlar, yetişkinlerin elbiselerini giyip tütsü yakar, dileklerini söyler ve Ay Tanrısı'ndan koruma dilerdi.

Ming ve Qin hanedanları döneminde ekonomik gelişmelerle birlikte Ay Bayramı'yla ilgili daha çok gelenek oluştu. Örneğin pagoda şeklinde süslenen ışıkları yakmak, ateşli ejderha dansı yapmak vb. Ay Bayramı'yla ilgili örf ve adetler çok zengindi, ve hepsi insanların hayata olan sevgi ve güzel geleceğe yönelik dileklerini yansıtıyordu.

Bugün Ay ışığında gezmek, oyun oynamak gibi gelenekler eskisi gibi yaygın değil. Ancak insanlar yine de aile mensuplarıyla bir araya gelmeye çalışır, Ayçöreği paylaşır ve hediye eder, uzaktaki yakınlarına iyi dilekler sunar.

AY ÇÖREKLERİ

Güz Ortası Bayramı akşamında aile fertleri Ay'a saygı göstererek dolunayı seyderlerken Ay Çöreği eksik olmaz. Ay Çöreği dolunaya benzeyen, tatlı ve lezzetli bir hamur işidir. Sıradan hamur işlerinden farklı olarak, Ay Çöreği'nin üzerinde daima efsanedeki Aya Uçan Chang'e'ye benzeyen güzel çiçekler, dolunay, uzun ömür dileğinde bulunan figürler yapılır.

Güz Ortası Bayramı'nın akşamında dolunay gökte ilk belirdiği zaman, insanlar sofraya Ay Çörekleri ve çeşitli meyveler koyarak aya tapınır. Aya tapındıktan sonra aile üyelerinin ayrılmaması ve hep bir araya gelmesini dilemek için aile fertleri Ay Çöreklerini paylaşarak yerler. Çin'in çeşitli bölgelerindeki Ay Çörekleri'nin tadları da farklıdır. Beijing'in temsil ettiği Jing tipi Ay Çöreği, Çin'in doğusunda bulunan Suzhou'nun temsil ettiği Su tipi Ay Çöreği, Çin'in güneyinde bulunan Guangdong'un temsil ettiği Guang tipi Ay Çöreği, en ünlü Ay Çöreklerindendir. Halkın yaşam düzeyinin yükselmesiyle birlikte, Ay Çöreği'nde de devamlı değişiklikler oldu. Geleneksel şeker, çiğde, kırmızı fasulye, jambon ve hint cevizi ezmesinden başka, çöreğin içinde tuzlanmış ördek yumurtası sarısı, meyve, kakao ve krem de kullanılmaya başlandı.

Ay Çöreği bir hediye olarak karşılıklı ziyaretler sırasında eş, dost ve yakınlara verilir. Her Güz Ortası Bayramı'nın arifesinde dükkanlarda çok güzel paketlenmiş çeşit çeşit lezzetli Ay Çörekleri sergilenip satılır. Bu görüntü, insanların yakınlarına özlemlerini giderecekleri ve aile fertlerinin bir araya gelecekleri gecenin gelip çattığının habercisidir.

Geleneksel yiyecek olan Ay Çörekleri, son günlerde yolsuzlukla mücadele çalışmalarında da gündeme geldi. Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Disiplin Denetleme Komitesi'nin internet sitesinde 10 Ağustos günü özel bir köşe açıldı. Her hangi bir hükümet kuruluşu para harcayıp Ay Çöreği ve diğer ürünleri alırsa veya hediye ederse, bu kurum hakkında şikayette bulunulabilir, ihbar doğrulanırsa bu kuruluş ve sorumlusu cezalandırılır.

Bir hafta önce Beijing'de bir kuruluş çalışanlarına Ay Çöreği hediye ettiği için cezalandırılmıştı...

AYA UÇAN ÇANGI (CHANGE'E) EFSANESİ

Çin mitolojisine göre gökyüzünde eskiden dokuz güneş varmış.

Efsaneye göre, bu dokuz güneş yeryüzünü yakıp kavuruyormuş. Bütün canlıların yaşamı giderek zorlaşmaya başlamış. O dönemde yaşayan ve okçuluğuyla ün salan Hoyi, bu duruma bir son vermeye karar vermiş. Okunu alarak gökyüzündeki dokuz güneşten sekizini vurmuş.

Hoyi'nin Çangı adında, çok güzel ve çok iyi kalpli bir eşi varmış. Her ikisi de halk tarafından çok sevilen ve saygı duyulan insanlarmış. Günlerden bir gün, Hoyi ormanda bir keşişle karşılaşmış. Hoyi'nin yaptığı fedakârlıkları bilen keşiş, ona iki tane ölümsüzlük hapı vermiş. Ne var ki, Hoyi'nin Pan Mın adında kıskanç bir öğrencisi varmış. Hapları duyan Pan Mın, Hoyi'nin evde olmadığı bir gün gizlice evlerine girmiş ve Çangı'yı tehdit ederek hapları istemiş. Ölümsüzlük haplarının Pan Mın gibi kötü birinin eline geçmesini istemeyen Çangı, hapları oracıkta yutmak zorunda kalmış. Ardından ölümsüzlük kazanarak Ay'a yükselmiş.

Bu talihsiz olay birbirini çok seven Hoyi ile Çangı'yı birbirlerinden ayırmış.

Çin Uluslararası Radyosu (CRI)



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler