Genel Dini Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Genel Dini Haberler Aborjinlerin kutsal dağına tırmanış yasaklandı

Aborjinlerin kutsal dağına tırmanış yasaklandı

Aborjinlerin kutsal dağına tırmanış yasaklandı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Genel Dini Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 1652 Beğen : 0

Yerel makamlar, 70 yıllık turizmden sonra Uluru’nun Ekim 2019’dan itibaren tırmanışçılar için yasaklanacağını doğruladı. Eskiden Ayers Kayası olarak bilinen ikonik Avustralya simgesi, insanlardan uzun yıllar tırmanmayı bırakmasını isteyen Aborjinler için kutsal bir yer.

Tırmanış noktasının tabanındaki büyük bir tabelada şöyle yazıyor: “Biz, geleneksel Anangu sahipleri olarak şunu söylemek zorundayız: Uluru, bizim kültürümüzde kutsaldır ve büyük bilgi birikimimizin olduğu yerdir. Geleneksel yasalarımıza göre tırmanışa izin verilmiyor. Burası bizim evimiz. Lütfen tırmanma.”

Yılda yaklaşık 60.000 kişi bu mazereti görmezden gelerek yine de Uluru’ya tırmanıyor ancak Uluru-Kata Tjuta Ulusal Parkı yönetim kurulu, bu tartışmalı uygulamayı durdurmak için oybirliğiyle karar verdi.

Dağın tepesine tırmanan turistlerin burada tuvaletlerini yaptıkları ve dağın dibindeki su kaynaklarıyla beraber kültürü de kirlettiklerine dair birçok şikayet de bulunuyor.

Kendisi de bir Anangu olan yönetim kurulu başkanı Sammy Wilson, “Burası son derece önemli bir yer ve Disneyland gibi oyun alanı veya tema parkı değil.” diyor.

“Eğer ben başka bir ülkeyi ziyaret edersem ve orada girilmesi yasak olan bir kutsal alan varsa, oraya girmem ve tırmanmam, saygı duyarım.”

Wilson şöyle devam ediyor; “Buranın tırmanışa kapanması üzülecek bir şey değil, tam tersine kutlanacak bir şey. Hadi bir araya gelelim ve birlikte kapatalım. Turistleri burada ağırlıyoruz. Turizmi durdurmuyoruz, sadece bu etkinliği durduruyoruz. İnsanlar bizim tjukurpa (kültürel yasa) olarak çok önemli gördüğümüz yeri ekonomik olarak görüyor. Tjukurpa giderse her şey gider. Kültürümüze tutunmak istiyoruz. Eğer tutunmazsak 50-100 yıl içinde tamamen yok olabilir.”

Uluru’nun mülkiyeti 1985’te geleneksel sahiplerine geri verildi, ancak bunun hemen ardından, ulusal bir park olarak yönetilmek üzere 99 yıllığına Avustralya federal hükümetine kiralandı

Uluru’nun altında yer alan bir tabelada, ziyaretçilerin saygı duyarak buraya tırmanmaması rica ediliyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler