Bilim - Sağlık

12 yasaklı firmaya izin!

12 yasaklı firmaya izin!
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Bilim - Sağlık Yorumlar : 0 Okunma : 3052 Beğen : 0

Sağlık Bakanlığı, dolum tesisinde problem yaşanan firmaların piyasa ürünlerinde de benzer uygunsuzlukların tespit edildiğini vurgulayarak, numunelerin çok dikkatli bir şekilde çalışıldığı, şüpheli durumlarda analizlerin tekrarlandığı veya üst düzey laboratuvarlarda teyit ettirildiği belirtti.

Sağlık Bakanlığı, bazı yayın organlarında çıkan, Sağlık Bakanlığı’nın sağlıksız su üreten damacana markalarını açıklamakta acele ettiği, yanlış sonuç açıkladığı, numunelerin karıştırıldığı ve bazı firmaların aklandığı yönündeki haberlere ilişkin basın açıklamasında bulundu. Sağlık Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“Bakanlığımızca, Temmuz ayında yapılan denetimler ve analizler neticesinde, öncelikle ambalajlı su dolum tesisinde problem olduğu tespit edilen ve İstanbul’da damacana dolumu yapan 5 firmanın, ardından da diğer illerde dolum tesisi bulunan 15 firmanın ismi açıklandı. Bu açıklamaların ardından sahadan alınan numunelerde uygunsuzluk tespit edilen, ancak dolum tesisinde herhangi bir problemle karşılaşılmayan 76 firmaya ait 114 numune, numunenin alındığı adres ve suyun markası ile birlikte açıklandı.”

Bakanlıkça yapılan açıklamanın dikkatlice okunması durumunda, dolum tesisinde problem olan firmaların saha verilerinin kamuoyuyla paylaşılmadığının anlaşılacağı belirtilerek, “Bu durum, firmaların sahadan alınan numunelerinde problem olmadığı anlamına gelmemelidir. Dolum tesisinde problem yaşanan firmaların piyasa ürünlerinde de benzer uygunsuzluklar tespit edilmiştir. Yapılan analizlere ait tüm raporlar Bakanlığımız kayıtlarında mevcuttur” açıklaması yapıldı.

“HİÇBİR FİRMANIN İSMİ LİSTEYE YANLIŞLIKLA YAZILMAMIŞTIR”

Denetimlerde, ülke çapında bin 200 saha denetim elemanı ve bin 500 laboratuvar personelinin görev yaptığı vurgulanarak, “Numuneler saha epidemiyologları tarafından belirlenen standartlarda, ülkeyi temsil edecek sayıda alınmış, uygun koşullarda laboratuvarlara intikal ettirilmiş ve analizleri yapılmıştır. Gerek numune alımı gerekse laboratuvar aşamasında her türlü kayıt işlemi büyük bir titizlikle yapılmış olup isim ve numune karışımı söz konusu değildir. Numuneler çok dikkatli bir şekilde çalışılmış, şüpheli durumlarda analizler tekrarlanmış veya üst düzey laboratuvarlarda teyit edilmiştir. Hiçbir firmanın ismi listeye yanlışlıkla yazılmamıştır. Ayrıca firmalara tespit edilen eksiklikler tek tek izah edilmiştir” ifadesi kullanıldı.

Bakanlıkça halkın sağlıksız su tüketiminin derhal önüne geçilebilmesi amacıyla dolum tesisinden alınan ilk numuneye göre işlem yapıldığı açıklanarak, “Buna göre gerekli yasal işlemler uygulanmakta, firmaya eksiklikleri anlatılmakta, eksikliklerin giderilmesi için 1 haftasüre verilmektedir. 1 haftalık süre zarfında firmalar alması gereken önlemleri aldıkları taktirde alınan kontrol numunesinin uygun çıkması gayet tabiidir. Olması gereken şekilde cereyan eden bu durum, bazı yayın organlarında ‘Bakanlığın testleri yanlış yaptığı, bunun için daha sonra ilgili firmayı akladığı, itirazlar üzerine ikinci numune alındığı’ gibi gerçek dışı beyanlarla toplum yanıltılmaktadır. Bakanlığımız şimdiye kadar kimseyi karalamaya çalışmadığı gibi aklamaya da çalışmamaktadır. Daha önce uygunsuzluğu çıkan firmalar yakından takip edilmeye devam edecektir” açıklamasında bulunuldu.

“12 FİRMANIN PROBLEMİNİ GİDERDİĞİ TESPİT EDİLMİŞ, SU ÜRETİMİNE BAŞLAMASINA MÜSAADE EDİLMİŞTİR”

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada şunları ekledi: “Yapılan bu denetimler Bakanlığımızca rutin yapılan denetimlerin bir parçasıdır. Denetimler daha önce de kesintisiz yapılmaktaydı, bundan sonra da yoğun biçimde devam edecektir. Daha önce denetimlerde olduğu üzere, ilgili firma mevcut problemi giderdiğinde Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne müracaat etmekte, yapılan denetimlerde ve analizlerde eksikliğin giderildiği anlaşıldığında yeniden su üretimine izin verilmektedir. Suyunda uygunsuzluk bulunduğu açıklanan firma gerekli kalite standartlarını sağladığında bu durum da Bakanlığımız tarafından açıklanacaktır. Nitekim yapılan ikinci kontrollerde damacana su üretimi durdurulan 12 firmanın problemini giderdiği tespit edilmiş olup, yeniden damacana su üretimine başlamasına müsaade edilmiştir. Problemi gideremeyen 3 tesisin faaliyeti durdurulmuş, 5 firma ile ilgili karar verilmek için de analiz sürecinin tamamlanması beklenmektedir.”



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler