Hıristiyanlık

Ana Sayfa Forum Din ve İnançlar Hıristiyanlık Eski Ahit ayetlerinin incelenmesi

Eski Ahit ayetlerinin incelenmesi

  • Ozan Gnosis
    Ozan Gnosis
    dunyadinleri.com/amethystium
    buradaydı
    Cinsiyet : Bay
    Şehir : Ankara
    Meslek : Bilişim
    Giriş : 963
    İnandığınız Din : Belirtmiyor
    İnançlı Birimisiniz? : Belirtmiyor
  • Yazan : Ozan Gnosis Tarih : Kategori : Hıristiyanlık Cevaplar : 3 Okunma : 5387 Beğeniler : 0
    Eski Ahit ayetlerinin incelenmesi

    Oyle bir dunyada yasiyoruz ki kirlenmemis, ahlaksizliktan, iki yuzlulukten, yalanciliktan ve cikarciliktan nasibini almamis bir insan ile karsilasmak gercekten imkansiza yakin... Insanlar boyle olunca da kitleler toplumlar da bu ozelliklerde oluyor ister istemez...

    Dunyaya ve insanliga bakinca kimi zaman, gercekten insanligimizdan utaniyoruz, dunyadan nefret ediyoruz, aslinda bu durum sadece insanlarin sucu da degil, dunyadaki sistem cok kotu, sartlar da insanlari boyle olmaya son derece guclu bir sekilde itiyor, yani "cenehhem"e yakin olan bir dunyada yasamaya calisiyoruz, insanlar kotu herkeste bir maske, cikarcilik, bencillik, aldatma, yalan, dolan, uckagit, siddet, vahset, yapilan iyilikler bile belli cikarlara dayali......... vs uzayip gider....

    Iste boyle bir sistemde, boyle bir dunyada, boyle bir ortamda, insan cogu zaman gercekten butun bunlardan arinmis, dunyasalliktan uzak, gercek anlamda samimi, nihai, yukarda yazilan butun olumsuzluklardan uzak oldugundan emin oldugunuz sonsuz kutsal bir kaynagin omuzlarinda aglamak ve huzur bulmak istiyor, uzaklasmak istiyor ve burada din devreye giriyor bazen.

    Peki, dogal olarak, mantiken, insanlarin ve dunyanin butun bu olumsuzluklarindan uzak olmasi beklenecek Tanri nasil bir Tanri`dir? Sonsuz kutsal ve insanligin olumsuz dusunus/davranis sekillerinden uzak bir varlik midir yoksa o insanlarin, yukarda yazdigim butun olumsuzluklarina bizzat hizmet etmek icin yine onlar tarafindan olusturulmus bir varlik midir? Bu yazi altinda Eski Ahit`ten cesitli ayetleri yazacagim.

    1) Hesbon Krali Sihon ve Israilogullari

    Eski Ahit`ten hikayeyi okuyalim:

    Yasa`nin tekrari 2:

    26Kedemot Çölü`nden Heşbon Kralı Sihon`a barış önerileriyle ulaklar gönderdim. Öneriler şöyleydi:

    27`İzin ver, ülkenden geçelim. Dosdoğru ana yoldan, sağa sola sapmadan geçeceğiz.

    28-29Yiyeceğimizi, içeceğimizi para karşılığında bize vereceksin. Yeter ki ülkenden geçelim. Seir`de yaşayan Esavoğulları ile Ar Kenti`nde yaşayan Moavlılar sınırlarından geçmemize izin verdiler. Şeria Irmağı`ndan geçip Tanrımız RAB`bin bize vereceği ülkeye gitmemize sen de izin ver.

    30Ne var ki, Heşbon Kralı Sihon ülkesinden geçmemize izin vermek istemedi. Tanrınız RAB, şimdi olduğu gibi, Sihon`u elinize teslim etmek için yüreğini duygusuzlaştırıp onu inatçı yaptı.

    31RAB bana, `İşte Sihon`u ve ülkesini senin eline teslim etmeye başladım. Haydi, ülkeyi ele geçir ve mülk edinmeye başla dedi.

    32Sihon bizimle savaşmak için Yahesa`da bütün halkıyla karşımıza çıktı.

    33Tanrımız RAB onu elimize teslim etti. Onu, oğullarını ve bütün halkını yok ettik.

    34Bütün kentlerini ele geçirdik, hepsini yok ettik. Kadın, erkek, çocuk, kimseyi sağ bırakmadık.

    35Hayvanlara ve ele geçirdiğimiz kentlerdeki mallara ise el koyduk."

    Evet, anlatilanlara gore Israilogullari, "vaad edilen" topraklara ulasabilmek icin kral Sihon`un topraklarindan gecmek istiyor ancak belli ki Israilogullarinin istekleri bu kadar masum degil... Bizzat o topraklari, halkin mallari ve mulklerini de istemekteler. Bundan sonra derhal "Tanri" devreye giriyor ve kral Sihon`un yuregini katilastiriyor ki Sihon bu oneriyi kabul etmesin ve bu durum, Israilogullarinin saldirmasi icin bahane olsun... Sonucta Tanri, zorla Israilogullarini saldirtmis oluyor ve kadin erkek cocuk kimse esirgenmeden acimasizca katlediliyor mallara mulklere ve hayvanlara da el konuyor.

    Simdi elini vicdanina koyan ve objektif olarak dusunme yetisini kaybetmemis herhangi bir insanin bu ayetlerdeki Tanri icin "kutsal" demesi imkansizdir... Ya da soyle dusunmek lazim. Mantikli olarak olaya anlatilanlara bakinca, gercekten sonsuz kutsal bir Tanri`nin boyle bir seyi yaptirmasi mi akla mantiga daha uygundur ve makul bir dusuncedir yoksa bu insanlarin kendi cikarlari icin, kendi dunyasal kazanimlari ve guc pesinde kosmalari nedenleri icin boyle bir Tanri`yi uydurdugu dusuncesi mi?

    Butun bunlar bir yana, butun kentlerin icindeki her bir insanin yok edilmesi hangi mantikla aciklanabilir? Iclerinde 1 tane dahi iyi bir insan yok muydu? Bu bir yana, cocuklarin oldurulmesi nasil aciklanabilir? Iyi-kotu bilincleri dahi henuz olusmamis masum cocuklarin katledilmesi hangi mantikla aciklanabilir? Tanri butun bu vahset tablosu icinde en azindan "cocuklari/bebekleri oldurmeyin, onlari yaniniza alin kendi milletinizden biriymiscesine yetistirip topluma hayirli hale getirin" diyemez miydi? "Sevgi Tanrisi(!)"ndan en azindan bunu bekleyemez miyiz?...

    Ayetler devam edecek...

    İmza

    http://mistikfelsefe.blogspot.com.tr/ Işığın ancak üzerinde yansıyacak bir şey olduğunda aydınlatma niteliğine sahip olması gibi,sonsuz gizem ışığı Tanrı da sonsuz evren şeklinde tezahür ederek sonsuz sayıda canlı bilincinin üzerinde yansıyıp aydınlanan ışık oldu.

2) Eski Ahit Tanri`sinin tesekkur etme bicimi: 2.…

  • Ozan Gnosis
    Ozan Gnosis
    dunyadinleri.com/amethystium
    buradaydı
    Cinsiyet : Bay
    Şehir : Ankara
    Meslek : Bilişim
    Giriş : 963
    İnandığınız Din : Belirtmiyor
    İnançlı Birimisiniz? : Belirtmiyor
  • Yazan : Ozan Gnosis Tarih : Beğeniler : 0

    2) Eski Ahit Tanri`sinin "tesekkur etme" bicimi:

    2. Samuel 6:

    3-4Tanrı`nın Sandığı`nı Avinadav`ın tepedeki evinden alıp yeni bir arabaya koydular. Tanrı`nın Sandığı`nı taşıyan yeni arabayı Avinadav`ın oğulları Uzza`yla Ahyo sürüyordu. Ahyo sandığın önünden yürüyordu.

    5Bu arada Davut`la bütün İsrail halkı da RAB`bin önünde lir, çenk, tef, çıngırak ve ziller eşliğinde ezgiler okuyarak var güçleriyle*fç* bu olayı kutluyorlardı.

    6Nakon`un harman yerine vardıklarında öküzler tökezledi. Bu nedenle Uzza elini uzatıp Tanrı`nın Sandığı`nı tuttu.

    7RAB Tanrı saygısızca davranan Uzza`ya öfkelenerek onu orada yere çaldı. Uzza Tanrı`nın Sandığı`nın yanında öldü (Ayni ayetler 1. Tarihler 13:1-14`te de var)

    Davud, "Tanri`nin Sandigi"ni Kudus`e goturmeye karar verir. Sandigi bir arabaya koyarlar ve yolculuk baslar. Bu sandik oyle bir sandiktir ki daha once Tanri, sadece icine baktiklari icin 70 kisiyi katletmistir (1 Samuel 6:19) Insan kanina muhtac Aztek tanrilari gibi, sanirim Israilin Tanrisi da var olmak icin bu sandiga muhtac olacak ki bu sekilde davraniyor... Her neyse, bu kutsal sandigi tasirken okuzler birden tokezliyor ve Uzza, Tanri`nin sandiginin yere dusmesi gibi bir faciayi engelleyebilmek icin bir refleksle elini sandiga uzatiyor ve sandigin dusmesini engelliyor. Tanri ise kutsal sandiga dokundugu icin Uzza`yi orada olduruyor. Bu da Israil`in Tanri`sinin tesekkur etme bicimi olsa gerek... Burada dusunulmesi gereken seyler:

    1) Tanri acaba bu kadar kutsal olan sandiginin yere dusup rezil olmasini dagilip parcalanmasini, camura batmasini mi tercih ederdi? Elle temas olmasi, yerlere dusup camurla belki de hayvan pisligiyle temas olmasindan ve acilip parcalanmasindan daha mi "kotu" bir seydir?

    2) Uzza`nin "suc"u tam olarak nedir? Insanin aklina "Tanri oldurmek icin bahane ariyor" dan baska mantikli bir dusunce gelmiyor ne yazik ki. Acaba Uzza, kutsal sandigin dusup dagilmasina, at altinda kalip, acilip sacilmasina seyirci kalsaydi Tanri ona ceza vermeyecek miydi?

    3) "Sonsuz guclu" denilen bu "sevgi Tanrisi"ndan, Uzza`yi oldurmek yerine basitce okuzlerin tokezlemesini engellemesini istesek cok mu sey istemis olurduk?

    4) Bu ayetler, Israil`in "kiskanc" oldugu soylenen Tanri`sinin profilini cizmemize yardim eden ayetlerden... Bu "sevgi Tanrisi"(!) son derece sekilci, kuralci ve yuzeysel, niyete degil sekle onem veren, oldurmek icin adeta bahane arayan totaliter bir diktator olarak kurgulanmistir.

    Devam edecek.

    İmza

    http://mistikfelsefe.blogspot.com.tr/ Işığın ancak üzerinde yansıyacak bir şey olduğunda aydınlatma niteliğine sahip olması gibi,sonsuz gizem ışığı Tanrı da sonsuz evren şeklinde tezahür ederek sonsuz sayıda canlı bilincinin üzerinde yansıyıp aydınlanan ışık oldu.

3) Bebek ve cocuk katliami 1 Samuel 15: 1 Samuel S…

  • Ozan Gnosis
    Ozan Gnosis
    dunyadinleri.com/amethystium
    buradaydı
    Cinsiyet : Bay
    Şehir : Ankara
    Meslek : Bilişim
    Giriş : 963
    İnandığınız Din : Belirtmiyor
    İnançlı Birimisiniz? : Belirtmiyor
  • Yazan : Ozan Gnosis Tarih : Beğeniler : 0

    3) Bebek ve cocuk katliami

    1 Samuel 15:

    1 Samuel Saul`a şöyle dedi: “RAB seni kendi halkı İsrail`in Kralı olarak meshetmek* için beni gönderdi. Şimdi RAB`bin sözlerine kulak ver.

    2Her Şeye Egemen RAB diyor ki, `İsrailliler`e yaptıkları kötülükten ötürü Amalekliler`i cezalandıracağım. Çünkü Mısır`dan çıkan İsrailliler`e karşı koydular.

    3Şimdi git, Amalekliler`e saldır. Onlara ait her şeyi tümüyle yok et, hiçbir şeyi esirgeme. Kadın erkek, çoluk çocuk, öküz, koyun, deve, eşek hepsini öldür.”

    Bu ayetlerin pek bir yoruma ihtiyaci yok, gayet acik... Eski Ahid`in Tanrisi, "esirgemeden" "acimadan" gibi kelimelerle uzerine basa basa , coluk cocuk yasli kadin ayird etmeden herkesin katledilmesini emrediyor. Bu ayette gecen "coluk cocuk" ifadesinde, "coluk" olarak Turkce`ye cevrilen kelimenin asli "henuz memeden kesilmemis cocuk" ("suckling") yani bebek anlamina geliyor. "coluk cocuk" ifadesinin Ibranice asli "cocuklar ve bebekler" olarak gecmekte. Bu konuda, en literal (kelimesi kelimesine) ceviri kabul edilen ingilizce "Young`s literal translation" a bakalim:

    "Now, go, and thou hast smitten Amalek, and devoted all that it hath, and thou hast no pity on it, and hast put to death from man unto woman, from infant unto suckling, from ox unto sheep, from camel unto ass." (YLT)

    Bu kadar buyuk, acimasiz bir katliami hicbir gerekce hakli gosteremez. En basta cocuklar ve bebeklerin sucu nedir de Eski Ahit Tanrisi, insan eliyle bu bebek ve cocuklarin katledilmesini emretmistir. En azindan, butun bu katliam icinde "sevgi Tanrisindan(!) "cocuklari/bebekleri oldurmeyin, onlari yaniniza alin kendi milletinizden biriymiscesine yetistirip topluma hayirli hale getirin" seklinde bir dusunce bekleyemez miyiz?

    Ikinci olarak nedir bu Amaliklilerin sucu da cocuklara bebeklere kadar, akilalmaz bir katliam uygulaniyor? Eski Ahit soyle bir gerekce gosteriyor:

    "Çünkü Mısır`dan çıkan İsrailliler`e karşı koydular"

    Bu gerekce gercekten cok komik. Cunku Misir`dan Cikis (Exodus) olayi, MO 1300`lu yillarda gerceklesmistir. Tanri`dan bu emri alan kral Saul ise taaa MO 1079 yilinda dogmustur! Yani arada yuzyillar var. Yuzyillar once gerceklesmis bir olay yuzunden (ki saldiran taraf o zaman da Israil olmustur) uygulanan bir katliam var ortada... Yuzyillar onceki atalarinin suclarindan oturu, Eski Ahit Tanrisinin emriyle bebekler cocuklar kadinlar yaslilar herkes acimadan Saul`un ordusu araciligiyla katledilmistir. Aslinda zaten Eski Ahit`te gecen "atalarinin suclarindan oturu ogullari bogazlamak icin yer hazirlayin" seklindeki ayetleri okuduktan sonra, bu konudaki mantik carpikligina yeniden sahit oluyoruz.

    İmza

    http://mistikfelsefe.blogspot.com.tr/ Işığın ancak üzerinde yansıyacak bir şey olduğunda aydınlatma niteliğine sahip olması gibi,sonsuz gizem ışığı Tanrı da sonsuz evren şeklinde tezahür ederek sonsuz sayıda canlı bilincinin üzerinde yansıyıp aydınlanan ışık oldu.

eski ahit Türkçe söylenmiş ibraniceye çevrilmiş de…

  • metin yılmaz
    metin yılmaz
    dunyadinleri.com/metin2b8a8
    buradaydı
    Cinsiyet : Bay
    Şehir : DiğerYerler
    Meslek : BasınYayın
    Giriş : 88
  • Yazan : metin yılmaz Tarih : Beğeniler : 0

    eski ahit Türkçe söylenmiş ibraniceye çevrilmiş dersem cevabı bilimsel olarak ne olur

    İmza

    hiçbirşey göründüğü gibi değil