Diğer Dinler ve Dini Konular

Sigara İçmek Günah mı?

  • b T
    b T
    dunyadinleri.com/merkur-merkur
    buradaydı
    Cinsiyet : Bayan
    Şehir : İzmir
    Meslek : çevirmen
    Giriş : 16
  • Yazan : b T Tarih : Kategori : Diğer Dinler ve Dini Konular Cevaplar : 0 Okunma : 387 Beğeniler : 0
    Sigara İçmek Günah mı?
    Kutsal Kitabın cevabı
    Kutsal Kitap sigara içmekten ya da tütünün farklı şekillerde kullanılmasından söz etmez. Fakat Tanrı’nın sağlıksız ve kirli alışkanlıkları hoş görmediğini gösteren ilkeler içerir ve bu yüzden sigara içmeyi günah olarak görür.
    • Hayata saygı. ‘Tanrı, herkese hayat ve nefes verendir’ (Elçiler 17:24, 25). Hayat Tanrı’nın bir hediyesi olduğundan, sigara içmek gibi ömrümüzü kısaltacak hiçbir şey yapmamalıyız. Sigara tüm dünyada başlıca önlenebilir ölüm nedenlerinden biridir.
    • Komşu sevgisi. “Komşunu kendin gibi seveceksin” (Matta 22:39). Başkalarının yanında sigara içmek sevgi yansıtmayan bir davranıştır. Sürekli olarak sigara dumanına maruz kalan kişiler, sigara içen kişilerle aynı hastalıklara yakalanmak açısından yüksek bir risk taşıyor.
    • Kutsal olma gereği. “Bedenlerinizi diri, kutsal, Tanrı’nın kabul edeceği bir kurban olarak sunun” (Romalılar 12:1). “Kendimizi bedeni ve ruhu kirleten her şeyden arındırıp Tanrı korkusuyla tam bir kutsallığa erişelim” (2. Korintoslular 7:1). Sigara içmek doğru bir davranış değildir; kutsal, yani temiz ve saf olmakla bağdaşmaz, çünkü tütün kullananlar bedenlerine ciddi şekilde zarar veren toksinleri kasıtlı olarak almış olurlar.
    Kutsal Kitap keyif vermesi amacıyla esrar ya da başka uyuşturucular kullanmak hakkında bir şey söyler mi?
    Kutsal Kitap esrardan (marihuana veya ot olarak da bilinir) ya da benzeri uyuşturuculardan doğrudan söz etmez. Ancak bağımlılık yapan bu tür maddelerin keyif vermesi amacıyla kullanımının yanlış olduğunu gösteren ilkeler içerir. Yukarıda belirtilenlere ek olarak şu ilkeler de geçerlidir:
    • Zihinsel yetilerimizin kontrolünü kaybetmemek. “Tanrın Yehova’yı . . . . bütün zihninle seveceksin” (Matta 22:37, 38).
      “Her zaman aklı başında davranın” (1. Petrus 1:13). Uyuşturucu kullanan biri zihnini tam olarak kontrol altında tutamaz. Hatta uyuşturucu bağımlısı olan birçok insan, yapıcı düşünceleri bir yana bırakıp uyuşturucu bulmak ve kullanmaktan başka bir şey düşünemez hale gelir (Filipililer 4:8).
    • Yasalara itaat. “Yönetimde olan yetkililere ve hükümetlere . . . . itaatli ol” (Titus 3:1). Birçok ülkede yasalar bazı uyuşturucuların kullanımını sıkı bir denetim altında tutar. Tanrı’yı memnun etmek istiyorsak yönetimdeki yetkililere itaat etmeliyiz (Romalılar 13:1).

    Tütün ve Sağlığınız

    Dünya Sağlık Örgütü her yıl yaklaşık altı milyon insanın tütün kullanımıyla bağlantılı hastalıklar nedeniyle öldüğünü tahmin ediyor, bunların arasında pasif içici olarak sigaradan etkilenen 600.000’den fazla kişi de bulunuyor. Sigara içenlerin ve çevrelerindeki insanların sağlığının bundan nasıl etkilendiğine bakalım.

    Kanser. Tütün dumanı 50’den fazla kanserojen madde içerir.
    Encyclopædia Britannica sigara dumanı hakkında şöyle dedi: “Akciğer kanseri vakalarının yüzde 90’ından sorumlu olduğuna inanılıyor.”
    Tütün dumanı ağız, soluk borusu, yemek borusu, boğaz, gırtlak, karaciğer, pankreas ve idrar kesesi gibi başka organlarda da kansere yol açabilir.

    Solunum yolu hastalıkları. Tütün dumanı zatürree ve grip gibi solunum yolu rahatsızlıklarının artmasına neden oluyor.
    Sürekli olarak sigara dumanına maruz kalan çocuklar astım, kronik öksürük ve akciğer gelişiminde ve işlevinde gerileme gibi hastalıklara daha eğilimli oluyor.

    Kalp hastalığı. Sigara içen kişiler felç geçirme ya da kalp hastalığına yakalanma konusunda daha büyük risk taşıyor.
    Tütün dumanında bulunan karbon monoksit kolaylıkla ciğerlerden kan dolaşımına geçer ve oradaki oksijenin yerini alır. Kanda oksijen miktarı azalınca kalp vücuda oksijen sağlamak için daha çok çalışmak zorunda kalır.

    Hamilelikteki etkisi. Hamileyken sigara içen kadınlar bebeklerinin prematüre, düşük kiloda ya da yarık dudak gibi kusurlarla doğma riskini artırırlar. Böyle bebeklerde solunum yolu hastalıkları ya da ani ölüm sendromuna (beşik ölümü) da rastlanabilir.

    (Kutsal Kitabın Öğrettikleri- Kutsal Kitapla İlgili Soruların Cevaplarından alınmıştır)
    İmza