Diğer Dinler ve Dini Konular

Ana Sayfa Forum Din ve İnançlar Diğer Dinler ve Dini Konular Kutsal Kitap Yaşam Kalitenizi Artırabilir

Kutsal Kitap Yaşam Kalitenizi Artırabilir

  • b T
    b T
    dunyadinleri.com/merkur-merkur
    buradaydı
    Cinsiyet : Bayan
    Şehir : İzmir
    Meslek : çevirmen
    Giriş : 16
  • Yazan : b T Tarih : Kategori : Diğer Dinler ve Dini Konular Cevaplar : 0 Okunma : 528 Beğeniler : 0
    Kutsal Kitap Yaşam Kalitenizi Artırabilir

    Eski Ama Çağdaş Bir Kitap

    Birçok insan Tevrat, Zebur ve İncil olarak bilinen Kutsal Kitaba dini bir kitap olarak saygı duyuyor. Ancak Kutsal Kitap sadece dini konulardan söz etmez. Günlük hayatta faydasını göreceğimiz yararlı tavsiyeler de içerir.

    Sağlık

    Kutsal Kitap bir tıp kitabı olmasa da verdiği öğütler daha sağlıklı bir yaşam sürmemize yardım eder. Sağlığınızı olumlu yönde etkileyecek bazı Kutsal Kitap ilkelerini görelim
    BEDENİNİZE İYİ BAKIN
    KUTSAL KİTAPTAKİ İLKE: “Kimse kendi bedeninden nefret etmez, tersine, onu besler ve ona çok değer verir” (Efesoslular 5:29).
    NE ANLAMA GELİR? Bu Kutsal Kitap ilkesi bizi sağlığımıza dikkat etmeye teşvik eder. Bir araştırmaya göre, birçok sağlık sorununun sebebi seçtiğimiz yaşam tarzıdır. Dolayısıyla doğru seçimler yapmak daha sağlıklı bir yaşamla sonuçlanır.
    NE YAPABİLİRSİNİZ?

    • Doğru Beslenin. Sağlıklı gıdalar tüketerek ve yeterince su içerek beslenmenize dikkat edin.
    • Hareket Edin. Hareketli bir yaşam sürmek sağlığınızı olumlu etkiler. Kaç yaşında olursanız olun, hatta bir engeliniz ya da kronik bir hastalığınız olsa bile bu geçerlidir. Yakınlarınız ve doktorlar sizi spor yapmaya teşvik edebilirse de, asıl harekete geçmesi gereken sizsiniz!
    • Yeterince Uyuyun. Uzun süre uykusuz kalmak ciddi hastalıklara yol açabilir. Birçok insan yaptığı seçimler nedeniyle yeterince uyumuyor. Ancak yeterince uyumayı seçerseniz, daha iyi bir yaşam seçmiş olursunuz.

    ZARARLI ALIŞKANLIKLARI BIRAKIN
    KUTSAL KİTAPTAKİ İLKE: ‘Kendimizi bedeni ve ruhu kirleten her şeyden arındıralım’ (2. Korintoslular 7:1).
    NE ANLAMA GELİR? Tütün, hastalık ve ölüme yol açan başlıca etkenlerden biridir; bu nedenle tütün gibi zararlı maddelerle bedenimizi kirletmekten kaçınmak sağlığımız için çok önemlidir.
    NE YAPABİLİRSİNİZ? Sigarayı bırakmak için bir tarih belirleyip takviminize işaretleyin. O tarihten hemen önce sigaralarınızı ve küllük ya da çakmak gibi bu zararlı alışkanlıkla bağlantılı her şeyi atın. Başkalarının sigara içtiği yerlerden uzak durun. Sizi desteklemeleri için arkadaşlarınıza ve ailenize kararınızı söyleyin.
    BAŞKA KUTSAL KİTAP İLKELERİ

    CAN GÜVENLİĞİNE ÖNEM VERİN.
    “Yeni bir ev inşa ettiğinde, damına korkuluk yapacaksın; yoksa biri oradan düşebilir ve dökülen kanın sorumluluğu evinin üzerinde kalır” (TEKRAR 22:8).
    ÖFKENİZİ KONTROL EDİN.
    “Çabuk öfkelenmeyenin anlayışı engindir; sabırsız kişi ise akılsızlığını herkese gösterir” (ÖZDEYİŞLER 14:29).
    AŞIRI YEMEK YEMEYİN.
    “Oburların arasında olma” (ÖZDEYİŞLER 23:20).

    Psikoloji

    Kutsal Kitap bizi zararlı duygulara karşı uyarır ve yarar sağlayacak duygular geliştirmeye teşvik eder.
    ÖFKE
    KUTSAL KİTAPTAKİ İLKE: “Çabuk öfkelenmeyen adam yiğitten . . . . üstündür” (Özdeyişler 16:32).
    NE ANLAMA GELİR? Duygularımızı kontrol etmeyi öğrenirsek bundan yarar görürüz. İnsan bazen haklı sebeplerle öfkelenebilir ama kontrolsüz öfke yıkıcı bir etkiye sahiptir. Araştırmacılar, genelde insanların öfke anında sonradan pişman olacakları şeyler söylediğine veya yaptığına dikkat çekiyor.
    NE YAPABİLİRSİNİZ? Öfkeniz sizi kontrol altına almadan önce siz onu kontrol altına alın. Öfkeli kişi güçlü biriymiş gibi bir imaj yaratabilir ama şunu unutmayın ki öfke aslında zayıflık belirtisidir. Kutsal Kitap şöyle der: “Kendine hâkim olmayan kişi, yıkılmış, duvarsız şehir gibidir” (Özdeyişler 25:28). Öfkeyi kontrol etmenin bir yolu, tepki vermeden önce gerçekleri öğrenmektir. Kutsal Kitabın dediği gibi, “İnsanın sağgörüsü öfkesini dizginler” (Özdeyişler 19:11). Bir olayda tüm tarafları dikkatle dinlemek, bize anlayış kazandırarak sakin kalmamıza yardım eder.
    MİNNETTARLIK
    KUTSAL KİTAPTAKİ İLKE: “Minnettar kişiler olduğunuzu gösterin” (Koloseliler 3:15).
    NE ANLAMA GELİR? Şükretmeyi bilen insanların mutlu olduğu söylenir. Büyük kayıplar yaşamış insanlar bile bu sözlerin doğru olduğunu görmüştür. Onlar ayakta kalmalarını sağlayan etkenin doğru şeye odaklanmak olduğunu belirtiyorlar. Kaybettiklerine değil hâlâ sahip olduklarına odaklanıp minnet duyuyorlar.
    NE YAPABİLİRSİNİZ? Her gün minnet duyduğunuz şeylerin bir listesini yapın. Bunların büyük şeyler olması gerekmez. Güzel bir gündoğumu, sevdiğiniz biriyle yaptığınız hoş bir sohbet ya da sadece yeni bir güne uyanmış olmak gibi küçük şeyler üzerinde bile düşünebilirsiniz. Böyle olumlu şeyler ruh halinizde büyük bir fark yaratabilir, yeter ki siz fark etmek için zaman ayırın ve minnettar olun.
    Özellikle aileniz ve dostlarınız için neden minnettar olduğunuzu düşünmek size yarar sağlayacaktır. Birinin değerli bir yönünü keşfettiğinizde bunu onunla paylaşın; doğrudan ona söyleyebilir, mektup yazabilir, mail gönderebilir veya mesaj atabilirsiniz. Bunu yapmanız, insanlarla ilişkilerinizi güçlendirecek ve vermenin mutluluğunu tatmanızı sağlayacak (Elçiler 20:35).
    BAŞKA KUTSAL KİTAP İLKELERİ

    ORTAM GERİLİNCE UZAKLAŞIN.
    “Ağız dalaşı su sızıntısı gibi başlar; bu yüzden kavga patlak vermeden oradan uzaklaş” (ÖZDEYİŞLER 17:14).
    GELECEK İÇİN GEREKSİZ YERE KAYGI ÇEKMEYİN.
    “Asla yarın için kaygı çekmeyin, çünkü yarın kendi kaygılarıyla gelecektir. Her günün derdi kendine yeter” (MATTA 6:34).
    DUYGUSAL TEPKİLER VERMEK YERİNE DURUP DÜŞÜNÜN.
    “Düşünme yeteneği sana bekçilik eder, ayırt edici olman seni korur” (ÖZDEYİŞLER 2:11).

    Aile ve Dostluklar


    Birçok insan güçlü ilişkiler kurmakta zorlanıyor. Şimdi, insan ilişkilerinde yararlanabileceğiniz bazı Kutsal Kitap ilkelerine bakalım.
    FEDAKÂR OLUN
    KUTSAL KİTAPTAKİ İLKE: “Sadece kendinizle ilgilenmeyin, başkalarıyla da ilgilenmeye dikkat edin” (Filipililer 2:4).
    NE ANLAMA GELİR? Hep almak yerine vermeye odaklanırsanız başkalarıyla daha iyi ilişkileriniz olur. Eğer bencil biriyseniz insanlarla ilişkileriniz zarar görebilir. Örneğin, bencil biri sadece kendi arzularına odaklandığından eşini aldatabilir. Ayrıca kimse, sürekli sahip olduklarıyla veya bilgisiyle övünen biriyle arkadaşlık etmek istemez. Karaktere Giden Yol adlı kitap bu konuda şöyle diyor: “Benmerkezlilik insanı çeşitli talihsiz yönlere götürebilir.”
    NE YAPABİLİRSİNİZ?

    • Başkalarına yardım edin. Güçlü dostlukların temelinde vefa ve güven vardır. Araştırmalar başkalarına yardım eden insanların daha az depresyona girdiğini ve özsaygılarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.
    • Duygudaş olun. Duygudaşlık başka birinin acısını kendi yüreğimizde hissetmektir. Eğer duygudaş biriyseniz muhtemelen sözlerinizle insanları incitmekten kaçınırsınız ve şaka yollu da olsa iğneleyici şekilde konuşmazsınız.
      Duygudaş olmanız başkalarına karşı hoşgörülü olmanıza da yardım eder. Böylece önyargılı davranmazsınız ve kültürleri ya da yetişme tarzları sizden farklı olan kişilerle arkadaş olabilirsiniz.
    • Zaman ayırın. Başkalarıyla zaman geçirdikçe onları daha yakından tanırsınız. Gerçek dostluklar kurmak için anlamlı sohbetler etmek gerekir. Bu yüzden iyi bir dinleyici olun. Dostlarınızın duygu ve düşünceleriyle ilgilenin. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre “Derin sohbetler mutluluğu artırabilir.”

    ARKADAŞLARINIZI DİKKATLİ SEÇİN
    KUTSAL KİTAPTAKİ İLKE: “Kötü arkadaşlar iyi alışkanlıkları bozar” (1. Korintoslular 15:33).
    NE ANLAMA GELİR? Birlikte zaman geçirdiğiniz insanların, üzerinizde iyi ya da kötü büyük bir etkisi olabilir. Sosyologlar da arkadaşların hayatımızı etkilediğini söylüyor. Örneğin, onlara göre eğer etrafınızda sigara içen veya boşanmış kişiler varsa sizin de sigaraya başlama veya boşanma ihtimaliniz artabilir.
    NE YAPABİLİRSİNİZ? Beğendiğiniz ve örnek almak istediğiniz değerlere ve niteliklere sahip insanlarla arkadaş olun. Örneğin düşünceli, saygılı, cömert ve misafirperver kişilerle arkadaş olmaya çalışın.
    BAŞKA KUTSAL KİTAP İLKELERİ

    KIRICI ŞEKİLDE KONUŞMAYIN.
    “İnsan vardır, kılıç saplar gibi düşüncesizce konuşur” (ÖZDEYİŞLER 12:18).
    CÖMERT OLUN.
    “Cömert can bolluğa erer” (ÖZDEYİŞLER 11:25).
    SİZE NASIL DAVRANILMASINI İSTİYORSANIZ ÖYLE DAVRANIN.
    “İnsanların size nasıl davranmasını istiyorsanız, siz de onlara öyle davranın” (MATTA 7:12).

    Para İdaresi

    Birçok kişi Kutsal Kitap ilkelerini uygulayarak ekonomik sorunlarını azalttı.

    İYİ BİR PLAN YAPIN
    KUTSAL KİTAPTAKİ İLKE: “Çalışkanların tasarıları her zaman yarar sağlar; aceleciler ise er geç yoksulluğa düşer” (Özdeyişler 21:5).
    NE ANLAMA GELİR? Bir plan yapmak ve bu plana sıkı sıkıya bağlı kalmak başarılı olmak için şarttır. Bu nedenle para harcamadan önce plan yapın. Şu bir gerçek ki, istediğiniz her şeyi almanız mümkün değil. Bu yüzden paranızı akıllıca kullanın.
    NE YAPABİLİRSİNİZ?

    • Bütçe yapın. Tüm masraflarınızı yazıp yiyecek, giysi, kira gibi kategorilere ayırın. Sonra da her biri için bütçe belirleyin. Eğer bir kategori için fazladan harcama yaparsanız, açığı kapamak için başka bir kategoriye ayırdığınız paradan kısın. Örneğin benzin için planladığınızdan fazla para harcarsanız, daha az önemli olan bir şeye, örneğin dışarıda yemek yemeye ayırdığınız parayı kullanabilirsiniz.
    • Borca girmekten kaçının. Mümkün olduğunca borçtan uzak durun. Borçlanmak yerine bir ihtiyacınızı almak için önceden para biriktirin. Kredi kartı kullanıyorsanız, faiz ödememek için her ay borcunuzu tamamen kapatmaya çalışın. Herhangi bir borcunuz varsa bir ödeme planı yapın ve buna bağlı kalın.
      Bir araştırmaya göre kredi kartı kullananlar genelde normalden daha fazla para harcıyor. Bu yüzden kredi kartınız varsa dikkatli kullanın.

    İYİ BİR ÇALIŞAN OLUN
    KUTSAL KİTAPTAKİ İLKE: “Tembel kış geldi diye çift sürmez; biçim zamanı dilenir fakat eline bir şey geçmez” (Özdeyişler 20:4).
    NE ANLAMA GELİR? Tembellik yoksulluğa davetiye çıkarır. Bu yüzden çalışkan olun ve gelecekte ihtiyaçlarınızı karşılayacak paranız olması için şimdiden mümkün olduğunca planlı yaşayın.
    NE YAPABİLİRSİNİZ?

    • Çalışkan olun. İşinizi kaybetmemek için çalışkan ve sorumluluk sahibi olun. İşverenler buna çok önem verir.
    • Dürüst olun. İşvereninizden herhangi bir şey çalmayın. Dürüst olmamak adınızı lekeler ve insanlar sizi işe almak istemez.
    • Açgözlü olmayın. Parayla ilgili dengesiz bir görüşe sahip olmak sağlığınıza ve başkalarıyla ilişkinize zarar verebilir. Unutmayın, hayatta her şey para değildir.

    BAŞKA KUTSAL KİTAP İLKELERİ

    PARANIZI VE ZAMANINIZI KÖTÜ ALIŞKANLIKLARA HARCAMAYIN.
    “Obur ve içkici insan yoksulluğa düşer, uyuşukluk da insana paçavra giydirir” (ÖZDEYİŞLER 23:21).
    PARA İÇİN GEREKSİZ YERE KAYGILANMAYIN.
    “Ne yiyip ne içeceksiniz diye canınız için, ya da ne giyeceksiniz diye bedeniniz için kaygı çekmeyi bırakın” (MATTA 6:25).
    KISKANÇLIK VE HIRSTAN UZAK DURUN.
    “Gözünü hırs bürümüş adam değerli mal peşinde koşar durur; fakat yoksulluğun pençesine düşeceğini bilmez” (ÖZDEYİŞLER 28:22).
    https://www.jw.org/tr/yayinlar/dergiler/uyanis-no3-2019-kas-ara/aile-ve-dostluklar/

    Manevi Değerler

    Kutsal Kitap “manevi değerlerden” bahsederken insanın yaşama karşı tutumunu ya da bakış açısını kasteder (Yahuda 18, 19). Manevi değerlerden yoksun insanlar kendi düşüncelerine odaklanır, manevi değerlere sahip insanlar ise Tanrı’nın standartlarını rehber alır (Efesoslular 5:1).
    ÜMİT
    KUTSAL KİTAPTAKİ İLKE: “Sıkıntılı günde cesaretin mi kırıldı? O zaman gücün de olmaz” (Özdeyişler 24:10).
    NE ANLAMA GELİR? Cesaret kırıklığı hayatın zorluklarıyla mücadele etmek için ihtiyacımız olan gücü tüketebilir. Öte yandan ümit bize devam etme gücü verir. Karşılaştığımız zorlukların geçici olduğunu bilmek bizi teselli eder. Hatta bazen zorluklar bizim yararımıza bile sonuçlanabilir.
    NE YAPABİLİRSİNİZ? Geleceğe olumlu bakmaya çalışın. Neler olabileceği konusunda kaygılanmak ya da kusursuz koşulların oluşmasını beklemek yerine hedeflerinizle uyumlu adımlar atın. Elbette “beklenmedik olaylarla” karşılaşabiliriz (Vaiz 9:11). Ama gerçekçi olmak gerekirse sonuç genelde korktuğumuz kadar kötü olmaz. Bu nedenle Kutsal Kitap bir çiftçiden örnek vererek şöyle der: “Tohumunu sabahleyin ek, akşama kadar da elin boş durmasın, çünkü bu mu şu mu, hangisi sonuç verecek, yoksa her ikisi de mi iyi olacak, bilemezsin” (Vaiz 11:6).
    YAŞAMLA İLGİLİ ÖNEMLİ SORULARIN CEVAPLARI
    KUTSAL KİTAPTAKİ İLKE: ‘Beni anlayışlı kıl. Sözün hakikattir’ (Mezmur 119:144, 160).
    NE ANLAMA GELİR? Kutsal Kitap hemen hemen herkesin aklını kurcalayan sorulara cevap verir. Örneğin,

    • Nasıl var olduk?
    • Yaşamın amacı nedir?
    • Ölünce bize ne oluyor?
    • Hayat bundan mı ibaret?

    Dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan, Kutsal Kitabın bu ve benzeri sorulara verdiği cevapları inceleyerek yaşamının kalitesini artırdı.
    NE YAPABİLİRSİNİZ? Kutsal Kitabın öğrettiklerini bizzat kendiniz inceleyin. Kutsal Kitabı incelemek için herhangi bir Yehova’nın Şahidinden yardım isteyebilirsiniz. İnternet sitemiz jw.org’a göz atın ya da bir ibadetimize katılın; ibadetlerimiz ücretsiz ve halka açıktır.
    BAŞKA KUTSAL KİTAP İLKELERİ

    MANEVİ İHTİYACINIZIN FARKINDA OLUN.
    “Ne mutlu ruhi ihtiyacının farkında olanlara” (MATTA 5:3).
    KUTSAL KİTAP ARACILIĞIYLA TANRI’YI DAHA YAKINDAN TANIYIN.
    ‘Tanrı’yı arayabilir, O’nu gerçekten bulabilirsiniz. Aslında O hiçbirimizden uzak değildir’ (ELÇİLER 17:27).
    KUTSAL KİTABI OKUYUN VE OKUDUKLARINIZ ÜZERİNDE DÜŞÜNÜN.
    ‘Ne mutludur o insan ki, zevki Yehova’nın kanununda bulur, O’nun kanununu gece gündüz, üzerinde düşünerek okur. O, her işinde başarılı olacak’ (MEZMUR 1:13).

    (Uyanış! | No. 3 2019 dergisinden alınmıştır.)

    İmza