Diğer Dinler ve Dini Konular

Ana Sayfa Forum Din ve İnançlar Diğer Dinler ve Dini Konular Doğaüstü Güçler Merak Uyandırıyor!

Doğaüstü Güçler Merak Uyandırıyor!

  • b T
    b T
    dunyadinleri.com/merkur-merkur
    buradaydı
    Cinsiyet : Bayan
    Şehir : İzmir
    Meslek : çevirmen
    Giriş : 16
  • Yazan : b T Tarih : Kategori : Diğer Dinler ve Dini Konular Cevaplar : 0 Okunma : 670 Beğeniler : 0
    Doğaüstü Güçler Merak Uyandırıyor!

    “Vampirlerin, kurt adamların ve zombilerin modası geçti. Yeni moda içine cin giren insanlar ve cin çıkarmak” (The Wall Street Journal gazetesi).


    SİHİRBAZLAR, baştan çıkarıcı cadılar ve yakışıklı vampirler. Bunlar kitaplarda, filmlerde ve video oyunlarında görmeye alıştığımız doğaüstü güçlere sahip karakterlerden sadece birkaçı. Peki bu konu neden bu kadar ilgi çekiyor? *

    Doğaüstü güçlere inanç dünya çapında giderek artıyor. Örneğin sosyoloji profesörü Claude Fischer’ın yazdıklarına göre “Amerika’da eskiden insanların onda biri hayaletlere inanırken son yıllarda bu oran üçte bire yükselmiş durumda. Üstelik medyumlara gittiğini, hayaletlere ve perili evlere inandığını söyleyen Amerikalı gençlerin sayısı yaşlıların neredeyse iki katı.”

    Kötü ruhların insanların bedenini ele geçirdiğini anlatan hikâyeler tekrar revaçta. Bu durum şaşırtıcı değil. Michael Calia şunları yazıyor: “Son yıllarda zombi, kurt adam ve vampir temalarının sıklıkla işlenmesi, cinlerin insanların içine girmesini anlatan hikâyelerin yeniden popüler olmasında rol oynadı” (The Wall Street Journal).

    Bir rapora göre “Dünya çapında hayaletlere inanan insanların oranı yüzde 25 ile yüzde 50 arasında değişiyor. Hayaletler pek çok kültürde edebiyatın ayrılmaz bir parçası.”

    Sosyoloji profesörleri Christopher Bader ve Carson Mencken’ın ABD’de yaptığı bir anketin ortaya koyduğu sonuç çok çarpıcı: “Amerikalıların yüzde 70 ila 80’i doğaüstü olaylara bir şekilde inanıyor.”

    Peki ruhçuluk ve doğaüstü güçlerle ilgilenmek masum bir eğlence mi?


    Kutsal Kitap Doğaüstü Güçler Hakkında Ne Öğretir?


    PEK çok insan doğaüstü güçlere ve ruhçuluğa şüpheyle yaklaşır. Bunların düzmece olaylar olduğunu ya da senaristlerin hayal gücünün ürünü olduğunu düşünür.

    Ancak Kutsal Kitabın bu konuya yaklaşımı daha farklıdır. Kutsal Kitap ruhçuluğun çok tehlikeli olduğu konusunda bizi açık bir dille uyarır. Örneğin şunları söyler:

    “Aranızda . . . . kehanette bulunan, büyücü, falcı ya da sihirbaz, insanı büyüyle bağlayan, medyum, bilici ya da ölülere danışan bulunmayacak.” Neden?

    Ayet şöyle devam ediyor: “Çünkü bunları yapan herkes Yehova için iğrençtir. . . . . Tanrın Yehova’nın önünde lekesiz olacaksın” (Tekrar 18:10-13).

    Kutsal Kitap doğaüstü güçlerle ilgilenmek de dahil ruhçuluğun hiçbir türünü neden kesinlikle onaylamaz.

    RUHÇULUĞUN KÖKENİ

    Kutsal Kitap Tanrı’nın dünyayı yaratmadan önce milyonlarca ruhi varlık, yani melek yarattığını anlatır (Eyüp 38:4, 7; Vahiy 5:11). Melekler özgür iradeye sahiptir,yani doğruyla yanlış arasında seçim yapmakta özgürdür. Geçmişte bazı melekler Tanrı’ya isyan etmeyi seçti ve gökteki konumlarını terk ettiler. Yeryüzüne gelip büyük bir kargaşaya yol açtılar ve dünya ‘zorbalıkla doldu’ (Başlangıç 6:2-5, 11; Yahuda 6).

    Kutsal Kitap bu kötü meleklerin insanlar üzerinde büyük bir etkisi olduğunu, milyonlarca insanı saptırdığını söyler (Vahiy 12:9). Hatta onlar insanların gelecekle ilgili doğal merakını bile kendi amaçları için kullanırlar .

    Doğaüstü güçler bazen insanlara yardım ediyormuş gibi görünebilir . Oysa asıl amaçları, Tanrı’yla ilgili hakikati anlamasınlar diye insanların zihinlerini köreltmektir (2. Korintoslular 4:4).

    Dolayısıyla Kutsal Kitaba göre kötü ruhlarla iletişim kurmak zararsız bir eğlence değildir.

    Birinci yüzyılda, İsa’nın takipçisi olmak isteyen bir grup insan ruhçulukla uğraşmanın tehlikelerini öğrenince bu konuda ciddi önlemler aldı.

    ‘Büyücülük yapanların birçoğu kitaplarını toplayıp yaktılar.’ Üstelik bunlar çok pahalı kitaplardı (Elçiler 19:19).
    “Televizyon programlarının, filmlerin ve kitapların son yıllarda sıkça kullandığı göz kamaştıran, baştan çıkarıcı cadı figürlerinin genç kızların büyüye giderek daha çok inanmasında rolü olabilir” (Gallup Gençlik Anketi, 2014)

    Benzer şekilde günümüzde pek çok insan eğlence de dahil kökeninde ruhçuluk olan hiçbir faaliyete karışmamaya karar veriyor.

    Örneğin Maria 12 yaşındayken gelecekte yaşanacak olayları ve tehlikeleri önceden görebiliyordu. Okul arkadaşları tarot falına bakıyordu. Söyledikleri doğru çıktıkça bu uğraşa kendini iyice kaptırdı.

    Maria başkalarına yardım edebilmek için Tanrı vergisi bir yeteneği olduğunu düşünüyordu. “Ama beni rahatsız eden bir şey vardı” diyor. “Başkalarının falına bakabiliyordum. Oysa geleceğimi çok merak etsem de kendi falıma bakamıyordum.”

    Cevaplayamadığı sorular Maria’nın aklını kurcalıyordu. O bu konuda dua etti ve bir süre sonra Yehova’nın Şahitleriyle tanıştı. Onlarla Kutsal Kitabı incelerken, geleceği bilme yeteneğinin Tanrı’dan gelmediğini öğrendi. Ayrıca Tanrı’yla yakın bir ilişki kurmak isteyenlerin ruhçulukla bağlantılı tüm nesnelerden kurtulması gerektiğini anladı.. Bunun üzerine tüm bu eşyalarını ve kitaplarını attı. Şimdi Kutsal Kitaptan öğrendiği gerçekleri başkalarıyla paylaşıyor.

    Mert gençlik yıllarında doğaüstü karakterlerin yer aldığı fantastik romanlara çok meraklıydı. “Kendimi hayali dünyalar keşfeden benim yaşımdaki kahramanların yerine koyardım” diyor. Yavaş yavaş büyü ve Şeytan ayinleriyle ilgili kitaplarla haşır neşir olmaya başladı. Şöyle söylüyor: “Bu konulara meraklı olduğum için sürekli bu tür kitaplar okuyor ve filmler seyrediyordum.”

    Mert Kutsal Kitabı incelemeye başlayınca okuduğu şeyleri gözden geçirmesi gerektiğini fark etti. “Ruhçulukla bağlantılı şeylerin listesini yaptım ve hepsini hayatımdan çıkardım” diyor. “Çok önemli bir ders aldım. Kutsal Kitap, 1. Korintoslular 10:31’de ‘Her şeyi Tanrı’yı yüceltmek için yapın’ der. Artık ne okuyacağıma karar verirken şöyle düşünüyorum: ‘Bu kitapta Tanrı’nın hoşuna gitmeyen bir şey var mı? Varsa, onu okuyarak Tanrı’yı yüceltmiş olmam.’”

    Kutsal Kitap bizi aydınlatır, ruhçuluğun gerçek yüzüne ışık tutarak bize yol gösterir . Dahası, kötü ruhi varlıkların olmadığı bir gelecek vaat ederek bize harika bir ümit verir. Kötü ruhların etkisi ortadan kalktığında her şey çok güzel olacak.

    Örneğin Mezmur 37:10, 11’de şunları okuyoruz:

    “Az kaldı! Artık kötüler olmayacak, yerlerini arayacaksın, bulamayacaksın. Fakat yumuşak başlılar yeryüzünü mülk edinecek, barış bolluğunda mutluluk bulacaklar.”

    Ruhçuluk Nedir?

    Ruhçuluğun kapsamına giren faaliyetler arasında astroloji, büyücülük ve gizli güçlerle bağlantı kurmak sayılabilir. Dünyanın pek çok yerinde insanlar, bir medyum ya da büyücü aracılığıyla kötü ruhlarla iletişim kurmaya çalışır. Birçok insan da geleceği öğrenmek için fal baktırır. Yıldız falı, kahve falı, kristal küreye bakmak, el falına bakmak ve baktırmak yaygındır.

    Kitaplar, dergiler ve filmler ruhçuluğu zararsız hatta çekici bir şey olarak gösteriyor. Bazı iletişim uzmanları, televizyon programlarının ve filmlerin doğaüstü olayları yansıtma tarzının halkın inançlarını büyük ölçüde etkilediği görüşünde.

    (Uyanış! | No. 2 2017 )

    İmza