Bilim ve Teknoloji

Ana Sayfa Forum Bilim ve Felsefe Bilim ve Teknoloji Çocuğunuzla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşabilirsiniz?

Çocuğunuzla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşabilirsiniz?

  • b T
    b T
    dunyadinleri.com/merkur-merkur
    buradaydı
    Cinsiyet : Bayan
    Şehir : İzmir
    Meslek : çevirmen
    Giriş : 16
  • Yazan : b T Tarih : Kategori : Bilim ve Teknoloji Cevaplar : 0 Okunma : 493 Beğeniler : 0
    Çocuğunuzla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşabilirsiniz?

    Çocuğunuzla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşabilirsiniz?

    ZORLUK

    Bundan 20-30 sene önce çocukların cinsellik hakkında bilgi alabileceği ilk kaynak genellikle anne babalarıydı. Onlara bu konuyu yaşlarına ve ihtiyaçlarına uygun şekilde adım adım açıklayabilirlerdi.
    Artık bu durum tamamıyla değişti. Bir kaynak şunları belirtiyor: “Çocuklar cinsel içerikli mesajlara giderek daha erken yaşta maruz kalıyor ve çocuklara yönelik medya gittikçe daha cinsel içerikli hale geliyor” (The Lolita Effect). Peki bu durumun çocuklar üzerindeki etkisi olumlu mu yoksa olumsuz mu oluyor?

    BİLMENİZ GEREKENLER

    Cinsellik her yerde. Deborah Roffman, kitabında şunları yazdı: “Sohbetler, reklamlar, filmler, kitaplar, şarkı sözleri, televizyon programları, mesajlar, oyunlar, afişler, telefon ve bilgisayar ekranları cinsel içerikli dil, görüntü ve imalarla o kadar dolu ki, [gençler, ergenlik çağı öncesindekiler ve hatta küçük çocuklar bile] en azından bilinç altında, cinselliğin . . . . hayattaki en önemli şey olduğu sonucuna varıyor” (Talk to Me First).

    Suçun bir kısmı pazarlama sektöründe. Reklamcılar ve şirketler çocuklar için tasarlanan seksi kıyafetleri pazarlayarak onlara çok erken yaştan itibaren dış görünüşlerine gereğinden fazla önem vermeyi öğretiyorlar. So Sexy So Soon adlı kitaba göre pazarlamacılar, çocukların yaşıtları tarafından kabul edilmeyi ve onlara uyum sağlamayı istediklerini biliyorlar ve bunu kötüye kullanıyorlar. Aynı kitap tüm bu cinsel içerikli görüntülerin ve ürünlerin amacının, çocukların yeni şeyler almak istemesini sağlamak olduğunu belirtiyor.

    Bilgi yeterli değil. Bir arabanın nasıl çalıştığını bilmekle sorumluluk sahibi bir sürücü olmak arasında nasıl fark varsa, cinsellik hakkında bilgi sahibi olmak ve bu bilgiyi doğru kararlar vermek üzere kullanmak arasında da fark vardır.

    Sonuç: Çocuklarınızın ‘doğruyu yanlışı ayırabilmeleri’ için ‘algılama yeteneklerini’ geliştirmelerine yardım etmeniz bugün her zamankinden daha önemli.

    SİZ NE YAPABİLİRSİNİZ?

    Sorumluluğunuzu kabullenin. Kendinizi rahat hissetmeseniz de çocuğunuzla cinsellik hakkında konuşmak sizin sorumluluğunuzdur. Bunu kabul edin. Kutsal Kitaptaki ilke: Özdeyişler 22:6.

    Kısa sohbetler yapın. Çocuğunuza her şeyi bir seferde anlatmak yerine, gün içinde ortaya çıkan fırsatları değerlendirin.
    Örneğin birlikte arabada giderken ya da evde bir iş yaparken konuşabilirsiniz. Çocuğunuzun size açılmasına yardım etmek için bakış açısını ortaya çıkaracak sorular sorun. Örneğin “Bu tür reklamlar hoşuna gidiyor mu?” diye sormak yerine, “Sence reklamcılar ürünlerini pazarlamak için neden böyle görüntüler kullanıyorlar?” diye sorabilirsiniz.
    Çocuğunuz bu soruyu cevapladıktan sonra “Peki sen bu durum hakkında ne düşünüyorsun?” diyebilirsiniz.

    Yaşını göz önünde bulundurun. Çocuğunuza okula başlamadan önce, cinsel organların doğru isimlerini ve kendilerini kötü niyetli kişilerden nasıl koruyacaklarını öğretin. Çocuklarınız büyüdükçe onlarla üreme hakkındaki temel konuları konuşabilirsiniz. Çocuğunuza ergenlik çağına kadar cinselliğin fiziksel ve ahlaksal yönlerini daha net şekilde öğretmiş olmalısınız.

    Değerli nitelikler aşılayın. Çocuğunuza küçük yaştan itibaren dürüstlüğü, sadakati ve başkalarına saygı duymayı öğretin. Böylece cinsellik hakkında konuşmanız daha kolay olacaktır. Aynı zamanda sahip olduğunuz değerleri açıkça belirtin. Örneğin evlenmeden önce cinsel ilişkiye girmenin yanlış olduğunu düşünüyorsanız bunu çocuğunuza söyleyin. Bunu yapmanın neden yanlış olduğunu ve çocuğunuza neden zarar verebileceğini açıklayın.

    Bir kaynak şunları söylüyor: “Cinsel ilişkiye girmelerini anne babalarının onaylamadığını bilen gençler bu konuda çoğunlukla acele etmiyor” (Beyond the Big Talk).

    Örnek olun. Öğrettiğiniz değerlere uygun yaşayın. Örneğin ahlaksız şakalara gülüyor musunuz? Açık saçık giyiniyor musunuz? Karşı cinsle ilişkilerinizde aşırı samimi davranıyor musunuz?
    Bu tür davranışlar çocuğunuza öğrettiğiniz ahlaksal niteliklerin değerini düşürebilir. Kutsal Kitaptaki ilke: Romalılar 2:21.

    Olumlu olun. Cinsellik Tanrı’dan gelen bir hediyedir ve evli çiftlere büyük mutluluk verir (Özdeyişler 5:18, 19). Çocuğunuza evlilik öncesi cinsel ilişkinin yol açtığı pişmanlığı ve endişeleri yaşamadan, zamanı geldiğinde bu hediyeye sahip olabileceğini söyleyin (1. Timoteos 1:18, 19).
    TEMEL AYETLER

    • “Çocuğu gitmesi gereken yola göre eğit; yaşlanınca da ondan ayrılmaz” (Özdeyişler 22:6).
    • ‘[Tanrının emirlerini] çocuklarına aşılayacaksın; evinde otururken, yolda yürürken, yattığın ve kalktığın zaman onlardan söz edeceksin’ (Tekrar 6:6, 7).
    • “Başkasına öğreten sen, kendine öğretmez misin?” (Romalılar 2:21).

    ANNE BABALAR NE YAPMALI?
    Sanılanın aksine, çocuklar ve gençler yaşıtlarından çok ailelerinden etkilenirler. “Çocuklar rehberlik istemek ve çevrelerindeki dünyayı anlamalarına ve ilişki kurmalarına yardım etmesi için her zaman ilk olarak en yakınlarındaki yetişkinlere başvururlar. Sadece onlarla konuşmaya istekli olmadığımızı veya meşgul olduğumuzu fark ettiklerinde ya da hissettiklerinde başkalarına giderler. . . . . Yıllardır süren araştırmalar şu gerçeği gösteriyor: Cinsellik gibi konularda açık bir iletişim kuran aileler doğru kararlar veren, davranışlarıyla ilgili sorumluluk alabilen, en önemlisi de kendilerine zarar verebilecek davranışlardan uzak durabilen daha sağlıklı çocuklar yetiştiriyorlar” (Talk to Me First).
    (Uyanış! | No. 5 2016)

    İmza