Ateizm

Ana Sayfa Forum Din ve İnançlar Ateizm Maymun Teoremi- Tesadüfün imkansızlığı

Maymun Teoremi- Tesadüfün imkansızlığı

  • muhsin kilavuz
    muhsin kilavuz
    dunyadinleri.com/dakoka
    buradaydı
    Cinsiyet : Bay
    Şehir : Ankara
    Meslek :
    Giriş : 223
  • Yazan : muhsin kilavuz Tarih : Kategori : Ateizm Cevaplar : 0 Okunma : 644 Beğeniler : 0
    Maymun Teoremi- Tesadüfün imkansızlığı

    Gerry Schroeder'in "maymun teoremi" adını verdiğim ayrıntılı çürütmesinden çok etkilenmiştim. birçok bicim ve çeşit halinde sunulan bu fikir, birçok maymunun bilgisayar klavyelerine rastgele vurarak sonunda bir Shakespear sonesini elde ettikleri analojisini kullanarak şans eseri ortaya çıkan hayat ihtimalini savunuyordu.

    Schroeder önce ingiliz ulusal sanat konseyinin gerçekleştirdiği bir deneyden bahsetti. altı maymunun bulunduğu bir kafese bir bilgisayar konuyor.

    bilgisayara bir ay boyunca rast gele vurduktan (ve ayni zamanda onu bir tivalet olarak kullandıktan!) sonra maymunlar yazılı elli kağıt çıkardılar. ama bunların hiçbirinde tek bir kelime yoktu.

    Schroeder, ingilizcedeki en kısa kelimenin bir harf olmasına (bir anlamına gelen "a" ve ben anlamına gelen "I") rağmen durumun bu olduğunu kaydetti.

    "A", iki tarafında da boşluk varsa bir kelime oluyordu. klavyede otuz karakter olduğunu düşünürsek (yirmi altı harf ve diğer semboller) tek harfli bir kelime elde etme ihtimali 30 çarpı 30 çarpı 30, yani 27.000'dir. tek harfli bir kelime elde etme ihtimali 27.000'de birdir.

    Schroeder daha sonra olasılıkları sone analojisine uyguladı. "bir shakespeare sonesi elde etme sansı nedir?" diye sordu.

    söyle devam etti:

    Bütün soneler ayni uzunluktadır. yapı itibariyle on dört mısra olurlar. açılış mısrası nın, "seni bir yaz gününe benzetebilir miyim?" olduğunu bildiğim soneyi seçtim. harfleri saydım; bu sonede 488 harf bulunuyor.

    klavyeyi tuşlayarak 488 harfi "seni bir yaz gününe benzetebilir miyim?" deki gerçek sırada dizme ihtimali nedir? elde edeceğiniz sonuç 26'nin kendisiyle 488 defa çarpılmasıdır- ya da 26 üzeri 488'dir. veya başka bir deyişle, 10 tabanında, 10 üzeri 690'dir.

    (simdi) evrendeki partiküllerin sayısı -kum taneleri değil, protonlar, elektronlar ve nötronlardan bahsediyorum- 10 üzeri 80'dir. on üzeri 80, 1'den sonra 80 sıfır gelmesi demektir. on üzeri 690 ise 1'den sonra 690 sıfır gelmesi demektir.

    Evrende denemeleri yazmaya yetecek kadar partikül yoktur; 10 üzeri 600 katta bitersiniz!!!

    bütün evreni alıp onu bilgisayar ciplerine çevirirseniz -maymunları unutun- ve bunların her biri bir gramın milyonda biri ağırlığında olur ve her bir cip, farz edelim, bir saniyenin bir milyon katında 488 deneme gerçekleştirebilirse; bütün evreni bu mikrobilgisayar ciplerine dönüştürürseniz ve bu cipler bir saniyenin bir milyon katında rastgele harfler oluşturuyorsa (üretiyorsa), sürenin basından itibaren elde edeceğiniz deneme sayısı 10 üzeri 90 deneme olacaktır.

    ve yine 10 üzeri 600 katta bitersiniz!!!

    şans eseri bir sone elde etmeniz imkansızdır!

    evrenin 10 üzeri 600 kat daha büyük olması gerekir.

    BUNA RAĞMEN DÜNYA MAYMUNLARIN BUNU HER SEFERINDE YAPABILECEGINI DÜSÜNÜYOR!!!

    İmza

    kindi@mynet.com