Scientology

Sayentoloji Tarikatı'nın Kökeni

Sayentoloji Tarikatı'nın Kökeni
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Scientology Yorumlar : 0 Okunma : 8753 Beğen : 1

Sayentoloji (Scientology) Tarikatı, karizmatik kurucusu Lafayette Ronald Hubbard'ın bir eseridir. Yandaşlarınca Ron olarak bilinen Scientology Kilisesi Hubbard, 1911 'de Nebraska'nın Tilden şehrinde doğmuştur. Din kurucularının hayat hikayesi çoğu kez gizemlidir. Hubbard'ın hikayesi de farklı değildi.

Sayentoloji, kurucusunun şahsi niteliklerinin değerini artırmak için bir biyografı üretmiştir. Kilise destekli yayınlara göre Hubbard, erken gelişmiş, muhtemelen de dahi bir çocuktu. Yerli bir şamana göre onun ruhani bilgiye yaşanı boyu süren merakı, Blackfoot yerlileri ile kan kardeşi olduğunda başlamıştır. Hubbard, 12 yaşındayken, Viyana'da Freud'un yanında çalışan ilk Amerikan askeri görevlisi Binbaşı Joseph C.Thompson 'un denetiminde çalışmaya başladı. Genç yaşta dünyayı gezme imkanı buldu. Guam, Java, Hindistan, Filipinler, Japonya ve Çin'e gitti. Ülkelerin antik kültürlerini inceleyerek, evrenin sırlarına ait bir hayli anlayış kazandığı söylenir.

Hubbard, 1930'da George Washington Üniversitesi'ne girdi; orada matematik, mühendislik ve nükleer fizik alanlannda çalıştı ama mezun olamadı. Farklı türlerde yazan bir yazar olarak kariyerine başladı ama bilim kurgu türünde daha çok tanındı.

Hubbard'ın manevi keşifleri, 1945'de, bir deniz subayı olarak çalıştığı sırada kendisini sakat ve kör bırakan yaralardan iyileşirken başladı. Hubbard, Freud'un psikoanalitik teorisine ve Doğu felsefesine kendini kaptırdı. Nükleer fizik bilgisi ile bunları birleştirerek, insan aklının işleyişini yöneten temel prensipleri geliştirdi. Bunlar daha sonra kendi dini doktrinlerinin temel unsurları oldu. Kurarnlarını kendi fiziksel koşullarına uyguladı ve bu yöntemle kendini iyileştirdi.

Sivil yaşama dönduğünde, Hubbard, Astounding Science Fiction adlı popüler bir derginin editörü ,John Campbell, Jr. ile sıkı bir arkadaşlık kurdu. Campbell, kronik sinüzitini tedavi etmesi sonucu Hubbard'a güven duydu. Hubbard'ın teorilerinden ve kendisini iyileştirmesinden etkilenerek, bir makalesinde Hubbard'ın Dianetics olarak adlandırdığı uygulamadan bahsetti. Hubbard'a ilk dinleyici kitlesini kazandıran makale, derginin Mayıs 1950 sayısında yayınlandı. Derginin ve Hubbard'ın kitabı Dianetics: The Modem Science of Mental Health'in yayınlanması, Diarıetics'e yönelik popüler bir ilgi başlattı (Hubbard 1976). Sıradarı insanlar için pahalı ve uzun süren psikoterapilere bir alternatif oldu. Dianetics'in yayınlanmasından sonra, bir yıl içinde, büyük ancak organize olmamış bir kitlenin ilgisini çekti. Kitap ulusal en çok satarı kitap oldu ve Hubbard, çok aranan bir konferansçı haline geldi. 1950'nin sonunda Hubbard, yeni terapisi için, halkın taleplerini karşılamak üzere hizmet veren, Dianetic Research Foundation'ı kurdu. Hubbard'ın kehanetleri, Sayentoloji inanç sisteminin çekirdeğini oluşturdu. Hubbard, bu ilk kehanetlerini hayatı bo.yunca genişletmeye devam etti. Teolojisi geçmiş yaşarnlara ait bir inancı içermektedir. Önceki yaşamlarında Rodezya'nın kurucusu Cecil Rhodes olduğu gibi, Buda olduğuna da inanmaktaydı. Hubbard, 1 967'de Sayentoloji liderliğini, yıllarca birçok ülke karasularının dışında seyreden küçük okyanus fılolarında sürdürdü.

Hubbard, Amerika Birleşik Devletleri'ne döndüğünde, inzivaya çekildi ve ilk kehanetlerinin uygulamalarını genişletmeye yoğunlaştı. Kendini 1980'de kamusal yaşamdan çekti ve 1986 yılında ölümüne kadar inzivada kaldı. Kilise liderleri, Hubbard'ın bedeninin çalışmasına mani olduğunu duyurdu; bu nedenle o, "bedenini terk etmiştir" ve araştırmalarını başka bir gezegende sürdürmektedir.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Dünya Dinleri