Asyalı Kabilele Dinleri

Muştuizm ( Kantok Kabile Dini)

Muştuizm ( Kantok Kabile Dini)
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Asyalı Kabilele Dinleri Yorumlar : 0 Okunma : 8391 Beğen : 0
Muştuizm olarak adlandırılan tek tanrılı Kantoklar tarafından inanılan grift bir inanç sistemidir ve Kantoklar kendilerini Muştu olarak tanımlamaktadırlar. Dini törenleri ve dini toplanma yerleri vardır.
Pafik adını verdikleri tanrıya inanırlar. Muştuist inançta doğa çok önemlidir. Pafik, Atron ismini verdikleri temel gücün tezahür etmiş şeklidir. İnsan, bitki ve hayvanların tümünün atrondan yaratıldığına ve dolayısıyla saygı görmesi gerektiğine inanırlar. Her Kantok Atür denilen üst seviyeye ulaşmayı hedefler.
Muştuizmde dünya ve evrenin Pafik'in sırlarını taşıdığı inancı hakimdir. Yapılan her kötülüğün Pafik'in bir parçasının yok olmasına yol açtığı, fakat Pafik'in bu parçayı tekrar oluşturarak iyiliği hakim kıldığı düşüncesi vardır. Bu sebeple de, Pafik'in hep var olacağına ve asla yok olmayacağına, ölümsüz olduğuna inanırlar.
Kantoklar Kimdir ?
Kantoklar ağırlıklı olarak Türkiye sınırlarında yaşar ve kökenleri orta asyaya kadar gider. Bugün, son derece az sayıda Kantok yaşamaktadır ve dilleri de unutulmaya yüz tutmuştur. Genetik yapıları Moğollara benzer, çıkık elmacık kemikleri dikkat çekicidir.Kendilerine özgü dilleri, yerel kültürleri, gelenekleri, inanışları, şarkıları, dansları, oyunları, kıyafetleri, yemekleri mevcuttur.
Kantok Kültürü
Kantoklar zengin bir kültürel çeşitliliğe sahiptir. Hemen her konuda, içinde bulundukları toplumdan farklılık gösteren kültürleriyle dikkat çekerler. Bu zenginlik göçebe olduklarından ve tarih boyunca pek çok değişik kültürle yakından temas etmiş olmalarından kaynaklanır.
Kantok toplumu birbirine çok bağlıdır. Büyüklere saygı birincil derecede önemlidir. Fakat aile kavramının çok geliştiğini söyleyebilmek zordur. Kültürlerinde geçmişte yaşadıkları zorlu hayatın izlerini görmek mümkündür.Kantoklar geleneklerine son derece bağlıdırlar. Pek çok ritüele sahiptirler. Ehrem Zeker, Foşur Sınena Susozo, Nireng bunların en önemlileridir. Kantoklar periyodik olarak bu geleneksel törenleri yerine getirirler. Belirli günlerde çevredeki en yüksek alanlarda toplanırken, belirli günlerde de yer altında bir araya gelirler.
Kantokların erkekliğe adım atma töreninde tek ayakla yürümesi eski bir gelenektir. Geleneksel olarak göçebe oldukları dönemi anma amaçlı, toplulukça uzun mesafe yürüyüşleri yaparlar.Yine diğer bir ilginç adetleri ise topluca ağaç üstlerinde yapılan toplantılardır. Kantoklar ataerkildir, öyle ki kadınlara ait bir kayda dahi rastlanmaz.
Kantokların Tarihi
Kantokların tarihçesi Moğol'lara kadar dayanır. Moğolistandaki Baycu Noyin soyundan geldikleri düşünülmektedir. Göçebe bir toplum olan Kantoklar, gruplar halinde anayurtlarını terk etmiş, en büyük grup Türkiye'ye yerleşmiştir. Urallardan geçerek bugünkü Belçika - Lüxemburg bölgesine yerleşen diğer ufak gruplar daha sonradan Türkiye'ye gelmiştir. Kantokların soyunun bir kısmı, kendileri gibi göçebe bir topluluk olan Porpaz'larla karışmıştır ve kısmen Porpaz kanı taşımaktadırlar.
SANAT :
Kantok sanatının en önemli örnekleri el sanatları, heykel, müzik ve resim alanındadır. Ancak edebiyat fazla gelişmemiştir. Adına lüfer dedikleri parmak boyunda oyma insan büstleri, en önemli el sanatlarıdır. Usta lüferciler dakikada bir lüfer yapabilmektedir. Aralarından zamanında, ünlü ressamlar ve müzisyenler çıkarmayı başarmışlardır
MÜZİK :
Kantok müziği çok çeşitlidir. Pek çok kültüre ait ezgileri de içerir. Çok farklı enstrumanlara sahiptir. Kendilerine ait tımbır isimli vurmalı bir çalgı, yine zot isimli üflemeli bir çalgı, marakasa benzer bir ses çıkaran zeyp isimli çalgıyla, ugang isminde telli çalgıları vardır.
Halk şarkılarında moğol çöllerinin ritmini ve duygularını yansıtırlar.
-Ulan ürtigen kulagu
-Manyi gangagi
-Sayn ban ganu
gibi Kantok yaşamını çok güzel anlatan yerel şarkıları vardır.
DANS :
Kantokların kendilerine ait halk dansları vardır. Kantok danslarında dansçılar genel tema olarak büyük sıçramalar yaparak dönerler. Bu arada Kantoklara özgü figürler sergilerler. Bu danslar oldukça tempolu ve yüksek kondisyona dayalı danslardır.
SPOR :
Kantokların kendilerine has ata sporları mevcuttur. En önemlisi şaşal isimli değişken oyuncu sayısı ile oynanabilen, alanını korurken rakibine hücuma dayalı olan çekişmeli ve oldukça zor bir spordur. Yine Pötbo adında tüm vücut yere temas ederken oynanan, futbola benzer bir sporları vardır. Hayey adında buz üstünde yassı bir taş ve sopalarla iki takım arasında oynanan bir sporları daha mevcuttur.
OYUN :
Kantokların oldukça zengin bir oyun listesi vardır. Ama bunların içinde en bilineni zengedir. Zenge dikkat ve konsantrasyon oyunudur. Amaç rakibin konsantrasyonunu bozup düşürmektir. Bu oyunun bazen günlerce sürdüğü söylenir.
KIYAFET :
Kantoklara özgü giysilerden en önemlisi zadela ismini verdikleri bir tür dayanaklı ayakkabıdır. Hayvancılıkla uğraşan Kantokların zorlu çamurlu yerlerde rahat hareket etmesine yarayan çok kalın bir tabana sahiptir. Diğer kıyafetler, genelde rahat giyimli, süslemeden uzak ve de dayanıklıdırlar. Bazen başlarına konik bir şapka takarlar.
MUTFAK :
Kantok mutfağı pek lezzetli sayılmasa da oldukça çok çeşitli karışımlardan oluşur. Kantok mutfağında lezzet ikinci plandadır. Daha çok besleyici açıdan zengin gıdaları tercih ederler. Gıdalarının sağlıklı olması önemlidir ve mikrop öldürücü bazı maddeleri de yemeklerinde kullanırlar. Yemeklerine önem veren Kantoklar yılda bir gün Likrezil adında bir bayram kutlarlar. Çok değişik yemeklerin yapıldığı bu günde, kantokların adeta fenalaşıncaya dek yedikleri bilinir.
Ayrıca Kantokların ilginç bir özelliği kendilerine hazırlar gibi, hayvanlarına da değişik lezzetlerde yemekler hazırlayıp yedirmeleridir.
Resim galeri Yan tarftadır

kaynak : kantok.tr.gg



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Resim Galeri

  • Kantoklar ağırlıklı olarak Türkiye sınırlarında yaşar ve kökenleri orta asyaya kadar gider
  • Hemen her konuda, içinde bulundukları toplumdan farklılık gösteren kültürleriyle dikkat çekerler
  • Kantoklar geleneklerine son derece bağlıdırlar. Pek çok ritüele sahiptirler
  • Kantokça kendine özgü, son zamanlarda unutulmaya yüz tutmuş ve fazla araştırılmamış bir dildir
  • Kantokların tarihçesi Moğol'lara kadar dayanır. Moğolistandaki Baycu Noyin soyundan geldikleri düşün…
  • Kantokları
  • Kantoklar
  • Kantokların ünlü oyunu Zenge dikkat ve konsantrasyon oyunudur

Dünya Dinleri