Abdestin Tıbi Faydaları

Abdestin Tıbi Faydaları
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Abdest Yorumlar : 0 Okunma : 4050 Beğen : 0

İbadetler sadece Allah’ın rızasını kazanmak ve ahiret için sevap kazanmak niyetiyle yapılırlar. Bunu dışında dünyevi maksatlar ve niyetler ibadeti ibadet olmaktan çıkarır. İbadetlerin ister bilelim ister bilmeyelim pek çok hikmet ve faydaları vardır. Allah rızası için yapılan bir ibadette de dünyevi ve uhrevi maksatlarda yerine gelmiş olur. Fakat sadece dünyevi faydalar gözetildi mi o ibadette elde edilecek olan uhrevi faydalar kaybedilir. Bu yüzden en kazançlı kişi ibadetleri sadece ve sadece Allah’ın rızasını gözeterek yerine getirmektir. Bu durum abdest için de geçerlidir. Abdest kişiyi maddi ve manevi kirlerden arındırdığı gibi aynı zamanda bir ibadettir. Böyle bir ibadetin tıbbi açıdan da pek çok yararları vardır

Şimdi biz burada sırayla abdestin sadece bildiğimiz bazı faydalarını sıralayacağız. Bunları yazarken bu ibadetin daha bilmediğimiz pek çok faydalarının da olduğunu bilmemiz gerekir.

Abdest alırken önce niyet alırız. Bu niyetle bu davranışımızı ibadete çeviririz. “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya.” Çünkü ameller niyetlere göredir.

Daha sonra elleri yıkarız. Önce ellerin temiz olması gerekir. Çünkü diğer organları da yine ellerimizle yıkayacağımızdan ellerin temiz olması gerekir. Mikropların en çabuk bulaştığı organımız ellerimizdir. Çünkü pek çok şeye çoğunlukla hep ellerimizle temas ederiz.

Ellerden sonra temizlenmesi gereken en önemli organımız ağzımızdır. Pek çok mikrop ağzımızdan vücudumuza bulaşırlar. Ayrıca yediğimiz yemekler de ağzımızda mikropların çoğalmasını sağlar. Bu nedenle abdest alırken ağzımızı iyi temizlemeliyiz. Mümkünse abdest alırken dişler fırçalanabilir veya misvakla temizlenir. Peygamber Efendimiz (sav) eğer ümmetime ağır gelmeyeceğini bilseydim misvakı emrederdim buyuruyor. Bu nedenle abdest alırken ağış temizliği önemlidir.

Ağızdan sonra burma su alınır ve temizlenir. Burun temizliği de sağlığımız için çok önemlidir. Özelikle burnu tıkalı olanlar, ağızlarından nefes alırlar. Bu da pek çok sağlık sorunlarına neden olur. Burundan rahat nefes alabilmek için burnun açık ve tıkalı olmaması gerekir. Bunun için buna neden olan mikroplardan arındırılması gerekir. Bu nedenle abdest alırken burun temizliğine dikkat eden kişilerde bu problemler ortaya çıkmaz. Burun açık ve temiz olduğu için sinüzit gibi hastalıklara yakalanmazlar. Gece uyurken başka bir hastalık yoksa burunları açık olduğundan horlama olayı pek fazla görülmez. Ayrıca burna su çekildiğinde genze kadar ulaşan su ile geniz etinde bulunan lenf bezleri uyarılır. Bununla lenfosit yani mikroplarla savaşan asker hücre yapımı artar. Buda bağışıklığın güçlenmesine neden olur.

Günde 5 defa yüzümüzü yıkamamız sayesinde yüzümüzde bulunan toz, is gibi çevresel kir ve mikroplardan arındırmış oluruz. Bunula beraber cildimizdeki gözenekleri açmak suretiyle cildimizi hem nemlendirir, hem de bu bölgede kan dolaşımını hızlandırarak ölü hücreleri ve toksinleri vücudumuzdan atmış oluruz.

Kollarımızı yıkamak suretiyle hem çevresel kirlerden arındırmış oluruz hem de bu bölgede bulunan damarlara suyun teması ile büzülüp açılmasına bununla da damar tıkanıklığını engellemiş ve bu bölgede kan dolaşımını hızlandırmış oluruz.

Başımız mesh ederken vücudumuzda buluna elektriği uzaklaştırırız.

Kulağımızı temizlerken aynı zamanda boynumuzu mesh ederek burada beyne giden damarlardaki kanı hareketlendirir ve burada bulunan lenf bezlerini uyarmış oluruz.

Ayakları yıkarken hem buradaki kirlerden arınmış oluruz. Bunula beraber özellikle suyun soğuk olması nispetinde buradaki damarların büzülmesini sağlamasıyla kan dolaşımını arttırmış oluruz. Uzmanlar düzenli olarak bu davranışın varis gibi pek çok hastalığın önüne geçebileceğini belirtiyorlar.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

İlgili Sayfalar